Mustafa Mohammed och Mo Farah. Foto: Jens Prytz & Scanpix.
os-friidrott

Musse hoppas på vännen Farah

Musse om Mo Farah: ”Bara att han har chansen på två guld är kul”
4:39 min

Ikväll avgörs finalen på herrarnas 5000 meter och på startlinjen den stora hemmafavoriten och OS guldmedaljören på 10 000 meter Mo Farah. Britten som lyftes fram till ett guld av en publik i exstas, är långårig träningskompis och mycket nära vän med Mustafa Mohammed.

Musse, som inte blev uttagen av SOK att springa marathon i London, har haft SMS kontakt och grattat Farah till guldet. Både Farah och Mohammed har somalisk bakgrund och det var grunden till deras vänskap som startade i början av 2000-talet.

– Det var så det började och på det sättet vi tog kontakt. Där springer en kille som också är från Somalia hörde jag och då gick jag fram och vi började prata somaliska, säger Mohammed.

Sen dess har deras vänskap växt sig starkare och duon har legat på många träningsläger ihop och umgås även mycket utanför tävlingsbanan.

– Jag var på hans bröllop och han var på mitt, berättar Musse.

Han var nervös och spänd under 10 000 meters loppet där Farah sprang smart och säkrade guldet inför en kokande stadion.

– Han lyckades och såg ut att kunna njuta. Jag trodde att han skulle ha bäst chans på 10 000 och han har utvecklats mer och mer på senare år. Det har blivit mer fokus på mästerskapslöpning och inte så mycket galor där man bara hänger på harar för att springa snabbt. Han springer taktiskt, positionerar sig rätt och avslutar starkt.

Hur stort skulle det vara för Mo Farah att vinna en dubbel?

– Det skulle vara väldigt stort. Det är stort att bara vinna ett olympiskt guld på hemmaplan men det är klart att vinna två är ännu större. Bara att han har chansen är kul.

Nu var det ett par år sen som långdistansduon ställdes mot varandra på löparbanan men Musse ser fram emot att Farah ska gå samma väg som han själv och växla över från banlöpning till marathon.

– Han har uppnått det som går att uppnå men han vill satsa vidare. Han är sugen på marathon och då blir vi konkurrenter igen. Det ska bli roligt för då kan vi träna ihop ännu mer, säger Musse.

Jens Prytz
jens.prytz@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".