Handboll

”Bengan” hoppas på guld

"50-50-chans mot Ungern"
5:06 min

Sverige var i tre OS-finaler utan att vinna under Bengt Johanssons ledning. Nu följer han handbollslandslagets äventyr från tv-soffan och tror Sverige gynnas av att inte vara favorit den här gången.

Bengt Johansson var herrlandslagets förbundskapten under 16 år (1988-2004) och under "Bengans" ledning erövrades 13 medaljer i 16 internationella mästerskap. Men något OS-guld blev det aldrig, trots tre finaler.

Från hans position framför tv:n bedömer han Sveriges chanser till ännu en final i London:

– Jag tror det är 50-50-chans mot Ungern, med lite plus för Sverige. Vi slog de ju i OS-kvalet, men jag tror Ungern är bättre nu.

Tre av nyckelspelarna i "hans" landslag, Ola Lindgren, Staffan Olsson och Stefan Löfgren, deltar nu som ledare. Något Johansson ser som positivt, och naturligt.

– Alla killarna från den tiden är ju ledare och var min förlängda arm då. De fick ta stort ansvar på planen, säger "Bengan" om sina "boys" som han tycker gjorde en bra coachinsats mot Danmark.

– De var 100-procentiga och lyckades ta bort Hansen. Men nu gäller bara att fortsätta, säger han.

Han tror att Sverige gynnas av att inte vara favorit i en eventuell OS-final den här gången. Men närmast väntar alltså Ungern i semifinalen, och "Bengan" Johansson kommer att följa hur det går.

– Jag är nog mer lugn framför tv:n än vid bänken. Men det är klart man har synpukter.

Patric Ljunggren
patric.ljunggren@sverigesradio.se

André Pettersson
andre.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".