FOTO: ANJA NIEDRINGHAUS
OS-friidrott

Mo Farah satsar på dubbla guld

Förra lördagen vann Storbritannien 3 OS-guld inom loppet av en timme på Olympiastadion i London. En av segrarna var Mo Farah på 10 000 meter. Den ödmjuke och ofantligt omtyckte långdistanslöparen siktar nu på att upprepa sin gulddubbel från VM i fjol.

Men nog var han sliten när han för ett par dagar sen sprang försök på 5000 meter med dubbla distansen i kroppen.

– Ärligt talat var det ganska tufft med mycket knuffande och puttande, säger han.

Mohammed Farah föddes och bodde sina första åtta år i Somalia innan han flyttade till sin far i England. Den nu 29-årige friidrottaren är som sagt omåttligt populär i Storbritannien framför allt tack vare sitt öppna sätt och sin varma framtoning.

Efter målgången på 10000-metersloppet ville han först av allt försäkra sig om att tävlingskamraten Galen Rupp från USA också tog sig i mål på en bra placering. En blick över axeln och visst, det blev silver för Rupp.

Liknande omtanke ägnade Farah sin vän i försöken på 5000 meter då han mitt i vandringen mellan tv- och radiojournalister i mixed zone stannade upp i 10 minuter för att följa Rupps väg mot säkrad finalplats. Sen fortsatte han vänligt att svara på frågor. Inga konstigheter enligt Farah.

– Vi går igenom mycket tillsammans under träningspassen. Och han är en av mina bästa vänner.

20.30 på lördag är det dags för finalen på 5000 meter och målet är en gyllene dubbel.

– Jag måste glömma vad jag har vunnit så här långt och respektera alla motståndare, säger Farah.

Susanna Andrén
London
susanna.andrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".