Om Helsingborgs lottning

HIF fick alltså Celtic i play off till Champions League. Just den motståndare man önskade sig. Åge Hareide har varit förvånansvärt öppen med att de skotska mästarna skulle passa HIF perfekt.

Upp till bevis, alltså. Nu är det försent att placera sig i en alltför tydlig underdog-position.

Jag gillar den självsäkra hållningen. Och håller med Hareide om att Celtic är ett motstånd som HIF har goda chanser att ta sig förbi.

Laget är helt överlägset i den skotska ligan nu när Rangers efter konkursen ombildats som en ny förening i tredjedivisionen. Ändå är man långt från topplagen i Europa.

Malmö FF slog Rangers i förra årets CL-kval och de två matcherna visade tydligt att skillnaden i styrkeförhållande mellan skotska ligan och allsvenskan är marginell.

Och även om det är en sliten klyscha, så är skotska lag gynnsamma för svenskar att möta. Man bygger sitt spel på kraft, styrka och snabbhet - egenskaper som vi med vår fotbollskultur har lättare att matcha än när vi ställs mot mer spelskickliga lag - vilket jag menar att alternativen Basel och Anderlecht hade inneburit.

Så en bra lottning för Helsingborg. Jag hoppas att den höga svansförningen betalar sig och visar sig även på planen.

Det är ovanligt att svenska lag är självsäkra i de här sammanhangen. Men så är det också ovanligt att man tar sig till Champions League.

(10 aug)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".