USA:s och Spanines basketherrar firar sina semifinalsegrar i OS. Foto: Scanpix.
os-basket

USA mot Spanien i väntad OS-final

Herrarnas basketfinal i OS blir en repris på den från Peking för fyra år sedan. Det står klart sedan USA och Spanien semifinalsegrat under fredagen.

USA:s "Dream Team" gjorde som de brukar. Efter en relativt jämn inledning mot Argentina öppnade de upp en stor ledning efter paus.

Argetinas Carlos Delfino var säker från trepoängslinjen inledningsvis och såg till att hans lag hade kontakt med USA inledningsvis. Men när Kevin Durant och Carmelo Anthony började sänka trepoängera för USA efter paus försvann späningen snabbt.

USA:s 20-poängsledning blev växte till 30 de sista tio minuterna och matchavslutningen blev mer show än en kamp om en plats i finalen.

Durant blev bäste poängplockare i matchen med 19 stycken. Tätt följd av Anthony och LeBron James på 18.

Argentinas stora stjärna Manu Ginobili gjorde vad han kunde, men hans 18 poäng räckte inte.

Tidigare under fredagskvällen blev även Spanien, med storstjärnor som Marc och Pau Gasol, finalklart.

Spanjorerna såg länge ut att gå mot ett överraskande nederlag i semifinalen mot Ryssland. Men ett ryck i den tredje perioden, som vanns med 25-16, gjorde att spanjorerna åt upp elvapoängsunderläget från halvtid.

Los Angeles Lakers-stjärnan Pau Gasol dominerade med sina returtagningar och när Jose Calderon med en trepoängare fem minuter före slutet öppnade upp en tiopoängsledning var matchen i spanjorernas  händer.

Spanien får nu en chans att överträffa OS-silvret från Peking 2008 där det blev finalförlust mot USA med 107-118.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".