Michael Andersen. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio

Dansk hälsning: Sverige borde tagit fler medaljer

Hör den kaxiga danska hälsningen här
2:53 min

Dags att summera Sveriges insats i London-OS, så är det ju ett faktum att SOK:s målsättning om sex medaljer har överskridits. Samtidigt är det ett annat faktum att Danmark, med bara hälften så många invånare, har varit bättre än vi.

Två guld, fyra silver och tre brons är Danmarks facit i London. Michael Andersen är direktör i Team Danmark, som organiserar elitidrotten i vårt södra grannland. Han tycker att danskarna har gjort många goda insatser i OS.

--Danmark tävlar i 17 av sporterna här i London, och i 13 har vi kommit på poängplats. Vår målsättning var åtta medaljer och vi har tagit nio, säger Andersen till Radiosporten.

En stor och viktig skillnad mellan Sverige och Danmark gäller organisationen av idrotten. Medan vi i Sverige har både Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté, så har danskarna bara Danmarks Idrottsförbund.

Sedan 1986 finns Team Danmark, som fördelar pengarna som flyter in från statens spelbolag, till elitidrotten. Och sedan dess har danskarna sakta men säkert ökat medaljskörden vid varje OS.

Organisationen har också rykte om sig att vara mindre byråkratiskt. Det danska handbollslandslagets tränare Ulrik Wilbek sitter som en av de aktivas representanter i styrelsen och han ser bara fördelar med bara en organisation:

--Alla vet vem som är konsulent, vem som tilldelar pengar, alla vet som arbetar tillsammans. Det är verkligen bra.

Team Danmarks direktör tycker att Sverige borde organisera elitidrotten bättre. Micahel Andersen anser inte att svenskarna får ut tillräckligt mycket av sina idrottare:

--Om jag jämför med 1980- och 90-talen så var Sverige i världstopp i tennis, bordtennis och simning. Och nu tycker jag att Sverige tappar i den internationella konkurrensen.

--Grattis till guldet i starbåt, som jag själv såg, men bara ett guld av ett land med nästan 10 miljoner människor räcker inte. Enligt min åsikt borde Sverige ha potential till 12-13 medaljer här i London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".