Foto: Maja Suslin/SCANPIX
kanot

Paldanius kritk mot SOK: "Jättestressande"

Sofia Paldanius: "Har påverkat väldigt mycket"
2:05 min

Kanotisten Sofia Paldanius tvingades tävla på sprutor för att övertyga Sveriges olympiska kommitté om att få åka till London. Nu kritiserar hon den sena uttagningen och menar att hon kunnat prestera bättre på OS om hon fått biljetten tidigare.

Sofia Paldanius blev OS bästa svenska kanotist med sin fjärdeplats på K1 500 meter.

Hon kvalade in till spelen redan under VM i Ungern förra sommaren. Men först den sista maj i år fick hon beskedet från SOK att hon skulle få åka till London.

– Det har påverkat väldigt mycket. Jag har känt mig jättestressad under hela vintern. Under våren hade jag problem med en axel. Hade jag vetat att jag var klar hade jag kunnat köra rehab lite tidigare. Det har varit ett otroligt stressmoment. Framför allt mentalt men även fysiskt för jag har behövt prestera bra under våren, säger Paldanius.

– Jag  fick sätta en kortisonspruta i mars och hade jag inte haft någon stress så hade jag inte gjort det för det är ingen långsiktig lösning. Man gör något akut för att man måste fast kroppen säger ifrån.

– Sen fick jag tillbaka axelproblemen efter att uttagningen var klar. Det fick ju ett lyckligt slut, men man vill ju inte riskera sin kropp.

Ska du göra något åt axeln nu?

– Nu är det bra. Men jag hade en månad när jag inte kunde köra stilla starter och det kan förklara att jag inte är först ut ur startgrindarna.

Paldanius var en bit efter i starten av OS-finalen på K1 500 meter men kunde ändå jobba sig ikapp resten av fältet och slutade fyra, knappa tre tiondelar från bronset.

Hon tävlade även på K1 200 meter, men missade final på distansen.

SOK:s sportchef Thomas Engdahl håller inte med Sofia Paldanius i hennes kritik, och menar att hon inte presterat i linje med vad som krävs för att bli uttagen före maj i år.

– Sofia tog en kvotplats till Sverige genom att vara femma i en B-final på VM så hon hade inte resultaten för att bli nominerad då. Kanotförbundet bestämde därför att man skulle köra om platsen under Världscupen och några tävlingar i maj, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".