Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
handboll

Petersen: Från buse till speluppläggare

Fredrik Petersen inför OS-finalen i handboll
2:36 min

Så sent som i OS-kvalet i påskas, blev han utskälld av medspelarna. Nu i OS har Fredrik Petersen plötsligt blivit en nyckelspelare som kan användas på många positioner.

Ystadspågen Fredrik Petersen har alltid gått sina egna vägar och retat handbollsetablissemanget på vägen.

När Sverige kvalificerade sig för OS genom att besegra Makedonien i Göteborg, slutade matchen i kaos. Fredrik Petersen fick eskorteras av planen för att undvika uppretade makedonier både på planen och på läktarna.

I slutminuten, när Sveriges seger redan var klar, kom han ensam med målvakten. Han gjorde en snurrfint, missade och krockade med målvakten. Det arroganta avslutet bröt mot handbollens hederskodex, och både lagledning och medspelare tog avstånd från Petersen.

Här i OS har han tagit revansch. Detta sedan förbundskaptenerna kommit med en genidraget att låta vänstersexan bli mittnia och därmed avlösa Dalibor Doder som spelfördelare. Dessutom har han visat kyla när han fått avlösa Niclas Ekberg efter att denne missat straffkast. Men förstaval som straffläggare tror han inte att han blir:

– Nej, det kan Niclas vara tycker jag, säger Fredrik Petersen till Radiosporten. Han är en jätteduktig straffläggar. Vill han ha lite avlastning eller inte har sin dag, så är jag redo. Men självklart tycker jag att Niclas ska fortsätta lägga straffarna.

Paul Zyra, London
paul.zyra@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".