1 av 2
2 av 2
Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Aik-örebro 3-0

AIK klassen bättre än Örebro

Jonas Sandqvist: ”De gör lite som de vill där ute”
3:10 min

AIK spelade ut Örebro på Råsunda i första halvlek. Och i andra blev det värre ännu värre för ÖSK.

Radiosportens Bosse Johander utser Lagens lirare:
AIK: Martin Mutumba
Örebro: Jonas Sandqvist

Eventuella spioner från CSKA Moskva måste ha blivit livrädda de första tio minuterna på Råsunda. AIK radade upp hörnor och målchanser. Närmast mål var Kwame Karikari som nickade i stolpen efter sex minuter. Bollinnehavet var 70-30 och Örebro var knappt över mittlinjen. En hejdlös utspelning.

Men AIK gjorde inga mål. Då.

Målskyttet koncentrerade hemmalaget i stället till minuterna kring halvtidsvilan. Den första fullträffen kom i 42:a minuten när Karikari sprang sig fri på en långboll, rundande en halvsnubblande Jonas Sandqvist och rullade in 1-0 vid bortre stolpen.

2-0 kom i 49:e minuten. Martin Kayongo-Mutumba avslutade ett långt anfall med att sätta bollen i krysset. Retroaktiv utdelning för första halvleks mest lysande spelare. Och utspelningen bara fortsatte. Ända till sista tilläggsminuten då Daniel Gustavsson rullade in 3-0 på egen ribbretur.

– Vi gör en bra match, gör många mål och hade kanske till och med kunnat göra ännu fler, säger AIK:s Martin Mutumba.

– Vi tror på det vi gör, många har kritiserat oss för att vi är "tråkiga AIK". Vi har malt påoch tränat extra varje träning för att göra mycket mål. I dag gör vi många mål och borde kanske kunna göra ännu fler. Det är klart att den där Europa-matchen har gett oss en liten extra knuff i ryggen.

Spelar hemmalaget så här i det avgörande Europa League-kvalet om knappt två veckor kan det bli avancemang. Även om det är ljusårs skillnad på Örebro och CSKA Moskva. Väldigt många ljusår.

För Örebro är läget hopplöst. Jumbon har bara elva poäng på 19 matcher. Så mager utdelning har inte räckt till nytt kontrakt på hela 2000-talet.

– AIK borta är kanske inte den matchen vi ska ta. Nu har vi Gefle borta i nästa, och trots att vi inte har presterat nån bra fotboll så kan vi ändå efter nästa omgång ligga två poäng bakom kval, säger Örebros målvakt Jonas Sandqvist.

– Så vi kan absolut lösa det.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

AIK-ÖSK 3-0 (1-0)

1-0 Kwame Karikari (42), 2-0 Martin Kayongo Mutumba (49), 3-0 Daniel Gustavsson (90).

Varning, Örebro: Daniel Bamberg.
Domare: Martin Hansson, Holmsjö.
Publik: 8 352.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".