1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Foto: Scanpix.
3 av 3
Foto: Scanpix.

Slutet närmar sig för Råsunda

Tommy Engstrand: "Jag kommer gråta när Råsunda rivs"
3:46 min

Sverige spelar på onsdag sin sista landskamp på nationalarenan Råsunda i en repris på VM-finalen 1958. Mats Strandberg och Tommy Engstrand minns den klassiska matchen.

Att fotbollen har förändrats vet alla. Men digniteten av denna förändring är lätt att glömma bort, någonting man påminns om när man hör Tommy Engstrand berätta om förutsättningarna inför VM-finalen 1958.

– Det svenska fotbollsförbundet hade hyrt en gymnastiksal. Inte för att de skulle värma upp, utan de hade lagt ut luftmadrasser för att landslaget skulle kunna ladda upp, berättar Engstrand.

– "Kurre" Hamrin berättade för mig att inge kunde somna där. Förutom en av dem, "Sigge" Parling. Men "Sigge" var en sådan som behövde väckas inför finalen också, säger Engstrand om den avslappnade spelaren.

Numera ligger nationalarenan intill Solna centrum och Råsundas ena hörn ligger precis vid en vägkorsning.

Hur såg det ut kring Råsunda under den tiden?

– Ja, man slogs inte i alla fall. Jag minns, med en tår i ögat, en idyll. Men Sverige var en idyll under den tiden, och folk satt och fikade där i gräset innan matcherna. 

– Jag minns hur man kom i tid för att höra en orkester, den så kallade AIK-orkestern som gick där och spelade käcka marcher. Det känns hårt att Råsunda ska bort, fortsätter Engstrand.

Sveriges landskamp mot Brasilien på onsdag blir alltså den sista landskampen på Råsunda. Den sista matchen på nationalarenan blir AIK:s match mot Malmö FF den fjärde november.

För fler minnen minnen från Råsunda så tryck på ljudlänkarna ovan.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".