Foto: Scanpix/AP Photo/Elise Amendola

Bakgrunden till konflikten

Spelafacket och NHL-klubbarna står långt ifrån varandra i frågan om det nya kollektivavtalet. Är de inte överens om en månad, väntar en lockout.

Det gällande kollektivavtalet mellan NHL och spelarfacket (NHLPA) löper ut den 15 september. Nu förhandlas om hur intäkterna ska fördelas därefter. I dag tar spelarna 57 procent av intäkterna, medan NHL-klubbarna får 43 procent.

Ägarna vill att spelarnas andel av vinsten som genereras ska sänkas. Spelarfacket har inte haft några intentioner att gå med på detta och parterna har stått långt ifrån varandra.

Parterna träffades igen natten till onsdagen svensk tid där spelarfacket presenterade ett nytt förslag. I förslaget går spelarna med på att sänka sina löner om ligan fortsätter att växa på samma sätt som de senaste åren. Spelarna vill att de rikare klubbarna ska balansera upp ligan genom att assistera de mindre klubbarna ekonomiskt.

TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".