1 av 2
2 av 2
Foto: Scanpix

"En konkurs vore förödande"

"En konkurs är inte bra för damallsvenskan"
5:26 min

Radiosportens fotbollsexpert Anette Börjesson menar att hela damfotbollen skulle drabbas om LDB Malmö gick i konkurs.

LDB Malmö brottas med miljonskulder och måste lösa sin ekonomiska problem inom ett par månader. Klarar klubben inte av det så blir det konkurs.

Radiosportens fotbollsexpert Anette Börjesson menar att en konkurs vore förödande för damfotbollen.

– Det är inte alls bra om det går så illa. Men vi får avvakta och se hur det här utvecklar sig, säger hon.

1 480 000 kronor är den summa som LDB Malmö måste få ihop innan månadsskiftet oktober/november. Klubbledningen tror att det ska vara möjligt att plocka in de pengarna, men uppgiften är enligt Anette Börjesson inte enkel.

– Det är mycket pengar och det krävs nog också att publiken hittar tillbaka till LDB Malmös hemmamatcher. De har ju trots förra säsongens guld och tätkänning i år tappat närmare 500 åskådare per match och det är ju en del pengar det också.

Bland de allsvenska klubbarna mottas konkurshotet mot LDB Malmö på ett ganska lugnt sätt.

– Det är väl bara för dem att plocka in de här pengarna. Om vi stått inför samma situation, så är jag helt trygg att våra sponsorer och finansiärer löst det här ganska kvickt, säger Hans Lindberg, ordförande i Tyresö FF, som just nu leder damallsvenskan.

Den sista omgången av Allsvenskan kan bli en ren guldfinal mellan LDB Malmö och Tyresö.

– Ja, så kan det ju bli och det är klart att det finns blandade känslor kring det. Men det vore förmätet av mig att sitta och tycka en massa saker om en konkurrerande förening. Vi har nog med vårt och jobbar på vårt sätt här i Tyresö FF, säger Hans Lindberg.

Umeå IK har upplevt det som LDB Malmö går igenom nu och där valde klubben att släppa sin sportsliga ambition för att rädda klubben.

– Det viktigaste var att rädda föreningen. Det har varit tuffa år, som vi fortfarande känner av, men nu satsar vi på ett betydligt smartare sätt, säger Nicklas Westman, sportansvarig i Umeå IK.

I början av september kommer LDB Malmö att ha ett styrelsemöte, där man ska se över vilka möjligheter klubben har att få in de pengar som krävs för att undvika konkurs.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".