F1-bloggen

Förarnas semester – inget för de lata

Under fem veckor är det är sommarlov i Formel 1. Under den tiden kan stallen plocka ut två veckor då man stänger fabriken. Och då är det stängt. Endast de som arbetar på marknadsavdelningen får finnas på plats. Förare, ingenjörer och mekaniker är portförbjudna.

De får inte ens skicka ett mail via sin tjänstedator.

För fem år sedan beslöt stallcheferna att man skulle lägga in en paus. Kontroleras det? Nej. Man litar på varandra. Tanken är dock fortfarande fri. Så vem skall kunna kolla om en ingenjör ritar en ny del i sanden och tar ett foto som ett semesterminne?

Trots att förarna också har ledigt så ligger de inte på stranden och latar sig. Tvärtom. Och den som tror att en F1 förare inte behöver vara toppfit har helt fel. De tränar.

Man skulle till och med gå så långt att säga att till exempel Jenson Button har en viss tendens till att plåga sig själv och tycks njuta av det. Han deltog i en Ironman triathlon, 1,9 km simning, 90 km cykling och 21,1 km löpning, på ön Cebu i Filippinerna. Jenson var totalt utpumpad men var glad som ett barn på julafton över sin 14:e plats.

– Allt som jag måste göra i bilen blir mycket enklare när jag vet att jag är i toppform.

Han säger att när en förare är mentalt stark är han inte nervös i starten. Kan kontrollera adrenalinflödet så att det inte blir en liten chock när lamporna slocknar.

Nico Rosberg har också börjat med triathlon. Till skillnad från sin pappa Keke. Den generationen racerförare tog det lugnt mellan loppen. Nico säger att om man inte är fit kan det bli farligt. Inte bara rent fysiskt kommer de till sin gräns utan också mentalt. Tappar man koncentrationen kan fara uppstå.

– Ett F1 lopp är lika ansträngande som ett maratonlopp och blir ännu värre när det är varmt och hög luftfuktighet.

Enligt Nico så utsätts nacken, armarna och benen för en totalvikt på 40 000 kilo. Så han tränar sex gånger i veckan fyra timmar om dagen hela året.

Fernando Alonso har också en liten annorlunda vinkel. Spanjoren säger att förarna inte är några robotar, men de lever som robotar och därför vill han ha en klar skalle.

– Vi upplever mer eller mindre samma saker varje dag. Hela mitt liv snurrar kring mitt arbete.

Och allt upprepas. Arbete för sponsor och pressen samt träffar med fans.

– Mitt liv består till 95% av Formel 1.

Därför gillar Fernando att träna. Antingen med cykeln i de spanska bergen eller springer ensam i skogen.

Regerande mästaren Sebastian Vettel tränar sex timmar om dagen. Fyra för att stärka hjärtat och uthållighet. En timme lyfter han skrot och avslutar med att spela badminton eller squash i en timme.

Ingen förare klagar. Alla har valt sitt yrke och ångrar sig inte.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".