Jonas Jerebko. FOTO: ADAM IHSE / SCANPIX

Tungt för Sverige i EM-kvalpremiären

Landschef Jonte Karlsson: "Vi sköt erbarmligt illa"
4:45 min

Sverige förlorade med 78-73 borta mot Bulgarien när EM-kvalet inleddes för herrarna. NBA-stjärnan Jonas Jerebko satte 26 poäng men det hjälpe ändå inte.

För dåligt skytte, problem med returtagningen och massor av foul med bulgariska straffpoäng som följd var några detaljer som blev utslagsgivande.

- Framför allt sköt vi erbarmligt dåligt. Våra guards hade två av fjorton på trepoängarna, säger den svenske landslagschefen Jonte Karlsson på plats i Bulgarien.

Det svenska laget bars av Jonas Jerebko och Christian Maråker. Båda spelade drygt 36 minuter och Jerebko stannade på 26 poäng 5 returer och sex assist. På minussidan fanns dock hela sju turn-over. Maråkers facit var 15 poäng sex returer och tre assist.

Trots deras offensiv var Bulgarien i ledning i halvtid med 44-40. Då hade Sverige ändå kommit tillbaka efter ett tiopoängsunderläge som tvingade den svenske coachen Brad Dean till en time-out.

Jerebko hade i paus redan gjort 19 poäng och Maråker 10. Det som var gynsamt i det läget för Sverige var att två bulgarer dragit på sig tre foul.

Bland annat neutraliserade amerikanen Cedric Simmons. Men det visade sig att de på ett utmärkt sätt kunde fortsätta utan att plocka några fler foul.

Både Simmons och Nikolay Varbanov hjälpe sitt lag med både poäng och returtagning och Hrsisto Nikolov gjorde en dubbel dubbel med 11 poäng och 10 returer.

- Jag tycker ändå att det var tunga treor av Chavdar Kostov som ställde till det mest, säger Jonte Karlsson efter matchen.

Sverige sköt bättre än Bulgarien från straffkastlinjen men det hade kunnat bli än riktigt rafflande avslutning om inte Jerebko och Thomas Massamba missat varsitt strafffkast när Sverige var fyra respektive tre poäng bakom.

- Att förlora med fem poäng när vi har en dålig offensiv dag nere i Bulgarien får man ändå vara nöjd med.

Fem poäng - det kan vi definitivt vända på hemma, menar landslagschef Jonte Karlsson

Kenneth Range
kenneth.range@sr.se

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".