Valerie Adams. FOTO: MATT DUNHAM

"Blev bestulen på mitt ögonblick"

Valerie Adams om att få OS-guldet i kula i eferhand
3:22 min

Kulstötaren Valerie Adams är i Stockholm för att tävla på fredagens DN-gala. Bakom sig har hon en speciell OS-tävling som slutade med guld – i efterhand.

Nya Zeeländska Valerie Adams lämnade OS-arenan i London med ett silver – trodde hon. Men dagen efter spelens slut avslöjades det att vinnaren av kultävlingen, vitryskan Nadezja Ostaptshuk åkt fast för dopning och diskvalificerats.

På plats i Stockholm för att tävla på fredagens DN-gala berättar Valerie Adams om känslan att vinna ett OS-guld i efterhand. Att bli rånad på sitt stora ögonblick.

– Det går inte att vrida tillbaks klockan. Jag blev bestulen på mitt ögonblicket, men det spelar ingen roll nu. Det som spelar roll nu är att jag är olympisk mästare, säger Valerie Adams till Radiosporten.

Valerie Adams fick beskedet att hon var OS-mästare när hon satt ensam i en bil. Då kom tårarna.

– Jag var helt mållös. Jag var besviken över att det inte fanns någon där att dela ögonblicket med, men det var så klart otroligt.

Valerie Adams har inte firat sitt guld ännu. Det får vänta tills det att hon reser hem till Nya Zeeland. Först ska hon tävla på DN-galan.

Det är härligt att tävla i Stockholm. Jag ser fram emot det och tror att publiken kommer skapa en bra stämning, säger Valerie Adams.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sr.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sr.se

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".