Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.
Ishockey - NHL

"Vill spela så många matcher som möjligt"

Jakob Silfverberg i en lång intervju om succésäsongen, VM och framtiden i NHL
7:07 min

Efter SM-guld och målrekord är Jakob Silfverberg redo för att ta steget över Atlanten.

Det var ett år som egentligen hade allt. 21-åriga Silfverberg ledde det Brynäs tidigt gick ut med att det var SM-guld som var målsättningen och var starkt bidragande till att drömmen blev sann.

– Det var en fantastisk säsong på alla sätt och vis. Vi hade som mål att gå hela vägen, och var ett av få lag som vågade sticka ut tungan och säga det högt. Vi trodde på det, och det var en fantastisk resa.

Silfverberg valde inför förra säsongen att ge Elitserien och Brynäs ett år till. Ett beslut som han inte ångrar.

– Det är svårt att spekulera kring sådant där, men jag har svårt att se hur jag kunnat toppa det jag gjorde här hemma. Jag fick till och med vara kapten under många matcher, den här säsongen har varit ovärderlig. Att få åka med den i bagaget över dit och försöka slå sig in där känns rikigt viktigt.

Efter en säsong med över 50 poäng i grundserien och där han slog Daniel Alfredssons målrekord i slutspelet är Silfberg nu så redo man kan vara för att slå sig in i Ottawa Senators.

Ett lag han redan gjort debut för, då han efter slutspelet med Brynäs kallades in till kvartsfinalerna.

– Den största skillnaden var att allt gick mycket fortare. Det var verkligen att skruva upp hjärnan till max, och alltid veta vad man skulle göra med pucken.

Under sommaren har Silfverberg tränat hårdare än någonsin för att underlätta övergången till transatlantisk ishockey,

– Jag ville gå upp två eller tre kilo till och det har jag nästan lyckats med. Det är en liten bit kvar men det känns bra och jag är där jag vill.

Vad ska hända under säsongen för att du ska vara nöjd med den?

– Jag vill ta en plats i Ottawa. Det kommer bli oerhört tufft, det är världens bästa liga, men jag vill ta en plats där. Jag vill bli en bättre ishockeyspelare, på och utanför isen, och spela så många matcher som möjligt i NHL.

Tryck på ljudlänken för att höra en längre intervju med Silfverberg.

Martin Svensson
martin.svensson@sverigesradio.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".