Detroits Brad Stuart, Nicklas Lidström och Jiri Hudler deppar efter förlusten. Foto: Mark Humphrey/Scanpix
Ishockey - NHL

Detroit-val hintar om lockout

Niklas Kronwall: "Ger inga positiva signaler"
2:12 min

Det är ovisst om NHL-hockeyn startar som planerat den 11 oktober. Och nu har Detroit gjort ett val som pekar om att det blir lockout.

I dagsläget står parterna långt ifrån varandra. Ägarna vill ha en större del av ligans omsättning, medan spelarfackat även i fortsättningen vill att mer än hälften av omsättningen ska tillfalla spelarna i form av löner

Spelarfacket, NHLPA, står starka och eniga och är dessutom redo för en lockout. Samtidigt som man måste förbereda sig på att säsongen kan dra igång.

– Vi la fram vårt förslag förra veckan och det blev en respons som var sådär. Just nu står vi en bit ifrån varandra men å andra sidan är båda parterna motiverade att sätta igång, säger Niklas Kronwall som är med i Detroits spelarråd.

En person med mycket stark inflytande och högt anseende har agerat uppseendeväckande och det ger en föraning om hur allvarligt läget är.

Det är Detroits General Manager Ken Holland - han har gått så långt som att ställa in Detroit Red Wings årliga septemberuppladdning. Det är en turnering i Michigan med åtta deltagande lag som Detroit har dragit sig ur.

– Med den osäkerhet som nu råder så blir det ett annat upplägg, vi befinner oss i ett vänteläge säger, Ken Holland.

– Det ger väl tyvärr inga positiva signaler. Men att det ställs in behöver inte betyda något för oss andra, säger Kronwall.

Ägarna och spelarfacket hade ett möte i Toronto förra veckan, utan att komma närmare varandra och parterna ser inte heller ljust på mötet om två dagar. 

– Jag är rädd för att det kommer dröja. Men sen är det klart att vi kommer få indikationer ju längre det går, säger Kronwall.

Det sista mötet ska äga rum den 15 september, ingen uppgörelse då och då pekar det mot en lock-out från ägarna.

Christer Jonasson
christer.jonasson@sverigesradio.se

Elof Hellström
elof.hellstro@sverigesradio.se

Lasse Persson
lasse.persson@sverigesradio.se

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".