Foto: Robert Granström / Scanpix

Hockeyn kan ge klartecken för målspark

Timrås Per Hallin: ”Klar och tydlig regel”
1:14 min

Två intressanta regelförslag presenterades när elitserielagens sportchefer, tränare och spelare möttes för regelinformation med de domaransvariga.

Det kan bli tillåtet att en spelare avsiktligt kan dirigera eller vinkla in pucken i mål med skridskon, om skenan är i isen.

Mål gjorda av spelare som är inne i målgården kan även komma att godkännas. Förutsatt att målvakten inte blir störd. Det berättar Svenska hockeyförbundets domarbas Peter Andersson till Nya Wermlands tidning.

Mål som styrs in via skridskor har vållat huvudbry för domarna. En medveten rörelse med skridskon och målet dömdes bort. Men att bedöma vad som är en medveten rörelse har visat sig vara svårt.

Om förslaget går igenom ändras nu tolkningen och det blir tillåtet att avsiktligt dirigera in en puck i mål med skridskon, även med en sparkrörelse. Det ska också bli tillåtet att sträcka ut benet och styra in pucken med skridskon. Men skenan måste vara i isen.

Däremot är det fortfarande inte tillåtet att sparka in en liggande puck.

Färjestads sportchef Thomas Rundqvist, som var med på måndagens möte, välkomnar förslagen.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Mer om SHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".