Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Längdskidor

Emil Jönsson: "Frågetecken kring tour de ski"

Emil Jönsson i en lång intervju: "Hade hoppats mycket på Lassi Karonen, han är en ödmjuk man"
5:21 min

Emil Jönsson har två bra år på Tour de Ski bakom sig. Men i år är det full fokus på VM.

Det är ännu osäkert kring sprintspecialistens medverkan i årets Tour de ski. Horisonten är istället VM i Val di Femme, och då kan touren få ryka i jakten på medalj.

– Jag gillar tourer, men det sliter hårt på min kropp. Det sliter ont, det gör det väl för alla, men om man ska ladda och träna hårt inför ett VM direkt efter så kanske det inte ligger perfekt i år.

På VM går den individuella sprinten i klassisk stil. Någonting som den nyblivna 27-åringen inte berörs av.

– Det spelar egentlingen ingen roll, jag har ingen favoritstil. Det är väl kul att det är variation i alla fall, i VM sist var det ju mer fristil.

Emil Jönsson är en av få förunnade att kunna livnära sig på skidåkningen. Men även om han inte hade varit i toppskiktet så hade det varit tävlande som gäller.

– Det hade såklart varit tyngre på alla sätt och vis om man fått offra mer och gått mycket back. Men det är det absolut roligaste jag vet, så njae, jag hade nog kunnat ta mycket ekonomiskt motstånd för att få hålla på. Det är det här jag kan och det är det här jag tycker är kul, säger Jönsson.  

Tryck på ljudlänken för en längre intervju med Emil Jönsson.

Dag Malmqvist
dagmalmqvist@sverigesradio.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sverigesradio.se

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".