NHL-lockout

Henrik Sedin: "Ägarna har ställt till mycket problem"

5:09 min

Nattens deadline kom och gick, inga förhandlingar pågick och klockan 0600 svensk tid blev det lockout i NHL  

– Jag tycker att klubbägarna har ställt till mycket problem själva. De fick igenom ett system vid förra lockouten som de tyckte va bra som de sedan utnyttjar och så ska vi nu gå tillbaka till något vi haft tidigare. Det har jag svårt att förstå, säger Vancouvers Henrik Sedin till Radiosporten.

Precis som med NBA (basketligan) i fjol, och NFL (amerikanska football-ligan ) i fjol, så misslyckades NHL-parterna komma överens om ett kollektivavtal.

– Det känns tråkigt, säger Vancouvers Henrik Sedin.

Har du någon känsla för hur lång konflikten kan hålla på?

– Men det känns lite bättre nu än för åtta år sedan, då fanns ingen diskussion eller några förslag som ens var nära varann.

NHL går väldigt bra nu, tycker du det är konstigt att de vill sänka era löner?

– Ja lite grann. Efter förra lockouten har det blivit otroligt bra. Det spelas bra hockey, det kommer mycket publik på matcherna på de flesta ställen och många ägare har tjänat mycket pengar.

Chansen finns att det blir en relativt kortvarig lockout precis som för de båda sporterna; NFL missade inga matcher, NBA spelade igen till jul.

Men det kan också bli en långvarig konflikt - hela säsongen 2004/2005 ställdes in av NHL då det förra avtalets förhandlingar bröt samman. Den lockout som var den första i NHL, säsongen 94/95 pågick i 104 dagar.

Årets lockout börjar formellt den 16:e september vi midnatt östkusttid - klockan 0600 svensk tid.

Parterna har inte pratat idag eller i alla fall inte ingått i regelrätta förhandlingar, men tror de ska göra det snar,- försäsongen skulle ha börjat den 21:a september, de första matcherna är planerade att spelas den 11:e oktober.

Det nu utgångna avtalet gav spelarna 57 procent av "de hockeyrelaterade" intäkterna. Spelarna är beredda att gå ner till 54 procent.

Ägarna kunde i sitt senaste bud, som nu dock dras tillbaka, sträcka sig till 49 procent efter att ha börjat på 43 procent.

Förra avtalet innebar att alla spelarnas löner sänktes med 24 procent. Motsvarande siffra nu ligger enligt facket på 17,5 procent.

Några ryska spelare ska spela i KHL och ett par svenskar i allsvenskan; hockeyligan har sagt nej till NHL-spelare i elitserien.

– Det är synd att de tagit det beslutet, men samtidigt har jag förståelse för det. Att signa spelare på korttidskontrakt och skicka i väg de ordinarie spelarna, säger Henrik Sedin.

Endast tvåvägs-spelare kan spela i AHL, farmarligan till NHL . Bara de som redan nu skickats till AHL kan spela där.

Skadade spelare får full lön- de spelare som skrivit på nu med sk sign-on bonus får behålla bonusen.

Spelarna får ingen lön nu och de får inte träna på klubbarnas arenor, men de får tillbaka 8 procent av de 8,5 procent de betalade in i en så kallad Escrow av sina totala löner för säsongen 2011/2012, nu i Oktober.

Escrow syftar till att garantera att den planerade intäktsnivån håller måttet, vilket den gjorde med råge.

Annika Greder Duncan, Los Angeles
Radiosporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista