Foto: Scanpix Montage. Radiosporten

Johan Hedberg: "Lockouten har blivit ett spel"

Johan Hedberg: ”Vi håller hårt på det vi tror på”
2:49 min

Läget mellan spelarfacket och NHL-klubbarna är låst. Lockouten är i full gång, och än så länge syns ingen ljusning. Radiosporten har tillsammans med målvakten Johan Hedberg, som varit med vid förhandlingarna, försökt reda ut vad konflikten handlar om.

I onsdags föreslog NHL bossen Gary Bettman ett uppehåll på två veckor i förhandlingarna kring det nya kollektivavtalet och den pågående lockouten som hittills gjort att alla matcher till den sista november ställts in, liksom nyårsdagens utomhusmatch Winter Classics.

Spelarfacket kontrade med att föreslå ett nytt möte redan nu på måndag som nu NHL motvilligt gått med på, eller som NHLS Bill Daly uttryckte det "vi kan ju höra vad de har att komma med."

Radiosporten ska nu tillsammans med Johan Hedberg ,som suttit med i förhandlingarna, försöka förklara vad de största skillnaderna mellan parterna består i och hur tidschemat för en lösning kan se ut. Han tror till att börja med att fler matcher kommer att ställas in i december.

 – Ja så blir det säkert, ingenting förvånar oss längre. Men vi står enade kring det vi tror på, säger han.

Det spelarfacket vill är att längden på kontrakt inte ska kortas - NHL vill ha max fem åriga kontrakt - att ingångskontrakt ska vara som de är och inte kortas ned.

Att pelare även framöver ska kunna få gå till en skiljenämnd när kontrakt ska omförhandlas och sist men inte minst att redan ingångna kontrakt ska utebetalas till de dollarantal som de är värda på pappret idag.

Det senare har NHL sagt att man skulle kunna göra genom en ”make whole” pott som skulle läggas undan på två år som spelarna skulle få sen om ligan tjänar pengar som man förväntat sig men att spelarna först skulle se sina löner sänkas. 

– De har föreslagit ett "Make Whole", där de här kontrakten kanske ska kunna betalas- men de håller pengarna i två år och sen beror det på hur intäkterna blir efter det här uppehållet, säger Hedberg.

Just uppehållet i sig, som ju inneburit en stor förlust i förhållande till denna säsongs förväntade intäkter, har blivit en ny tvistefråga - vem ska betala för det? NHL vill också få bort kryphål som syftat till att kringå lönetaken och ha maxlängd på kontrakt som också ska regleras på andra sätt.

–De vill ha maximalt fem år i kontrakt och också att kontrakten inte får VÄXLA med mer än 5 % per år.

–Man kan förstå att de vill få bort kryphålen som kringår lönetaken med långa kontrakt och sjunkande ersättning under de sista åren då en del spelare kanske inte ens spelar längre... men det kommer att ytterligare begränsa vår frihet.

Klubbägarna har ju i många fall själva skapat kryphålen ( med långa och framtunga kontrakt) - så NHL borde väl kunna reglera detta internt?

 -Ja det kan man tycka. De som stöder Bettman menar att han inte litar på att klubbägarna gör som han vill. Det känns ju märkligt att de skriver 13 års kontrakt ena dagen och sen vill förbjuda såna kontrakt och införa en femårsregel. Och att vi spelare ska betala för deras oförmåga att följa sina egna rekommendationer. Det retar oss lite grann.

Uppretade är de men hittills följer lockouten det mönster som NBA hade i fjol och då började de spela till jul. Johan tror att förhandlingarna kommer sätta fart igen, möljligen inte på allvar förrän efter det av NHL tidigare föreslagna två veckorsuppehållet, när NHL insett att facket inte gett sig - Han tror att en del matcher ställs in i december, men sen blir det spel tror han. Och han menar att förhandlingar och lockout och hot också är ett spel.

 - Det verkar nästan som det finns någon sorts Playbook kring hur en LockOut ska vara. Och Gary Bettman är väldigt förtjust i det här med Lock Out som han verkar tycka är kul.

Annika Greder Duncan
USA
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".