Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Zabeleffekt när Djurgården sårade Leksand

Tony Zabel: ”Idag visade vi vad en järnkamin är”
5:10 min

Efter tre raka förluster och en rockad på tränarbänken vände Djurgården den negativa trenden på söndagen när Leksand besegrades med hela 6-2.

Sportchefen och tränaren Challe Berglund lämnade över tränarsysslan till nygamle huvudtränaren Tony Zabel inför mötet med Leksand. Ett drag som i alla fall på kort sikt visade sig vara smart. Med Zabel i båset fick Leksandsspelarna oerhört svårt att värja sig mot ett Djurgården som flög fram inledningsvis.

– Det är kul att få förtroendet igen. Men idag berodde det inte på mig, utan på grabbarna. Idag stod grabbarna för vad en järnkamin innebär, säger Zabel till Radiosporten.

Det var, kanske något oväntat, 18-årige Alexander Wennberg som visade vägen med sitt 1-0 i första perioden och 2-0 i inledningen av den andra. Och innan bortalaget hann samla sig kom 3-0 och 4-0.

Redan där var matchen i praktiken över.

Den tredje perioden slutade 2-2 efter att Leksands Johan Ryno och Michael Raffl tröstmålat i var sin ände av slutakten. Däremellan utökade Djurgården sin målskörd genom Pontus Åberg och Alexander Wennberg.

18-årige Wennberg stod på tre mål inför mötet med Leksand, och dubblerade alltså sin målskörd på söndagen.

Att få göra tre mål är otroligt kul. Laget fungerade bra idag - vi spelade bra hela matchen och förtjänade segern, säger Wennberg till Radiosporten.

Leksand behåller trots storförlusten sin serieledning, tack vare bättre målskillnad än tvåan Karlskoga. För Djurgården innebär segern inte alltför mycket tabellmässigt. Laget klättrar ett hack uppåt, från tionde till nionde plats.

6-2-segern kan dock komma att betyda desto mer för självförtroendet samt för hur den här säsongen ska sluta för det före detta elitserielaget.

I söndagens andra allsvenska match hemmabesegrade Malmö Almtuna med 3-1.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sverigesradio.se

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".