Foto: Scanpix
basket

Norrköping nyförvärv stärker EM-chanserna

Lasse Johansson: "Hanna har överraskat mig"
5:53 min

Norrköping Dolphins kan inte förlora. Mot Solna Vikings tog laget sin åttonde raka seger, men det krävdes förlängning. En av krafterna bakom den grymma formen är nyförvärvet Hanna Johansson.

Norrköping är alltjämt obesegerade i damligan. Men mot Solna satt det hårt åt. Matchen var av det jämnare slaget, och fick avgöras först i förlängning. Och där var alltså seriesuveränen Dolphins starkast. Slutresultatet blev 80-74, och Norrköping har nu åtta raka vinster.

Bästa poängplockare blev Malin Aasa, som svarade för 23 poäng.

Dolphinscoachen Lasse Johansson, som ju även basar över damlandslaget, framhåller självförtroende och försvarsspel som framgångsrecept. Försvarsspelet är i stort sett det som landslaget praktiserar.

– Vi har varit ute och tittat internationellt så många år och det är så här man måste spela och dessutom har vi spelarmaterial som klarar av att spela så, säger Johansson.

Ett av nyförvärven i Norrköping Dolphins är Hanna Johansson. Några kanske minns att hon var med i det ungdomslandslag som vann VM-silver 2007. Därefter han hon spelat collagebasket i Alaska under fyra år. Nu gör hon succé i basketligan dam.

– Hanna Johansson har överraskat mig. Jag visste att hon var bra men jag visste inte att hon kunde dominera en matchbild så som hon faktiskt gjort.

Hanna Johansson är en av de spelare som nu finns med i kampen om en plats i EM-laget. En annan är Farhiya Abdi som glänser i det tjeckiska laget Brno.

– Jag hoppas hon kommer att vara en faktor för oss under EM men hon är ju draftad av WNBA så vi måste reda ut om hon får komma hem, säger Lasse Johansson.

Konkurrensen om platserna ökar men det ser förbundskaptenen som angenäma problem.

– Jag kommer att formera laget efter resultatmål. Det behöver inte innebära det är de 12 individuellt skickligaste spelarna som kommer med men det inte heller att det blir förra årets lag, säger Lasse Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".