20121020 Dortmunds och Schalkes fotbollsfans hålls åtskillda av tysk polis. Foto: Stephan Schuetze/Scanpix.
bundesliga

Fotbollsvåldet rekordhögt i Tyskland

Våldet kring tysk ligafotboll tilltar. Det visar en polisrapport för förra Bundesligasäsongen som publicerades på måndagen.

Enligt rapporten är våldsnivån kring fotbollsmatcher i Tyskland nu den högsta på tolv år.

Exempelvis begicks över 8100 straffrättsliga brott i samband med matcher under förra säsongen, en ökning med över 40 procent jämfört med säsongen tidigare.

Antalet skadade i samband med våldsutbrott vid fotbollsmatcher ökade också med 20 procent under förra säsongen. Som en följd ökade också polisinsatserna en hel del.

Och problemen gäller över hela linjen, från högsta Bundesligan ner genom de lägre divisionerna, enligt rapporten.

Polisen riktar också kritik mot de tyska klubbarna. De tar inte i med hårdhandskarna mot de mest hårdföra fansen, menar polisen och kräver exempelvis att många fler våldsbenägna fans får tillträdesförbud till arenorna.

För några veckor sen höll supporterklubbar, tyska fotbollsförbundet och ligaföreningen ett toppmöte här i Berlin, där den ökande våldsamheten i samband med fotboll diskuterades.

Förbundet och ligaföreningen har tagit fram ett handlingsprogram som ska bearbeta problematiken, men flera av supporterklubbarna är kritiska handlingsplanen eftersom de menar att fansen inte fått vara med arbeta fram den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".