NHL förhandlingar

Nytt möte planerat men inget genombrott

NHL och spelarfacket NHLPA möttes under ett 90 minuter långt möte på måndagen och ska förmodligen fortsätta samtala under tisdagen. NHL efterlyser ett fullständigt förslag från spelarna som inkluderar de av NHL föreslagna förändringarna kring kontraktslängd ( 5 år) och andra förändringar avseende ingångskontrakt och skiljenämndsförfarande, men facket hoppas fortfarande få ha kvar nuvarande villkor i de frågorna om de går med på en fördelning av intäkterna på 50/50- en sänkning med sju procent av spelarnas nuvarande andel  . 

 Spelarna skulle isåfall gå med på NHLS Make Whole förslag där lönerna på de redan gällande kontrakten inte betalas ut fullt förrän efter två år och då endast om intäkterna blir de förväntade.

Men NHL vill inte ge efter i frågorna om kontraktslängd där det också ingår ett villkor att kontrakten inte får variera mer än fem procent år från år. Därmed försöker NHL få bort de långa kontrakten på  uppemot 13 år som syftat till att kringå lönetaket.  De första fem-sex åren har givit jättelöner som sedan sluttat allteftersom men som räknats mot lönetaket på sin genomsnittliga nivå. Och i en del fall har det inte ens varit realistiskt att spelarna ens skulle spela vidare genom hela kontraktsperioden.  

Spelarna menar att det ju är klubbägarna. inte minst i lagen som finns på de orter som har ekonomiska svårigheter, som själva hittat på dessa kryphål i det förra avtalets andemening. Johan Hedberg sa i en intervju med Radiosporten i söndags att det är tydligt att Gary Bettman och NHL ledningen inte litar på sina egna klubbägare.

Spelarna menar också att genom att korta ingångskontrakten med ett år och samtidigt förvägra de unga spelarna möjlighet att gå till en skiljenämnd när deras rookiekontrakt ska anpassas till en ny nivå allvarligt försämrar spelarnas möjlighet att få fullvärdiga kontrakt. Och NHLs förslag om att spelare inte får bli fria att gå till en ny klubb- bli fria agenter- förrän ett år senare än nu gör dem ännu mer ofria och försämrar deras möjligheter till att påverka sina egna liv.

Men trots fortsatta skiljda uppfattningar tycks det faktum att samtalen ändå fortsätter tyda på att båda sidorna är angelägna om att få ett slut på konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista