Ferrari uppträdde mycket osportsligt

Sebastian Vettel får vänta ett lopp till innan han kan kalla sig världsmästare igen.

Han förlorade USA:s GP till Lewis Hamilton på grund av att en långsammare förare som skulle varvas inte flyttade på sig tillräckligt snabbt.

Seb är varken den förste eller siste som drabbas men man kan förstå hans ilska. Lewis däremot sa att den här gången var det hans tur. Också rätt. Lewis har haft otur vid varvningar.

Trean Fernando Alonso körde som vanligt ett bra lopp men det som retar mig är på det sätt som Ferrari uppträdde timmarna innan loppet.

Teamet tog ett beslut och utnyttjade en regel, som egentligen är ett straff, till sin egen fördel. Man bröt sigillet på Felipe Massas växellåda. Men man bytte den aldrig. Den var helt ok. Enligt reglerna blir straffet att föraren flyttades ner fem platser. Så Felipe, som var snabbare än Fernando i kvalet, ner från sjätte till 11:e på gridden. Och spanjoren upp til sjunde.

Ok. Man bröt inte mot någon regel när man tog beslutet. Men enligt min mening uppträdde man mycket osportsligt. Andra förare flyttades nu från den rena sidan av banan till den smutsiga. För Alonso var det tvärtom.

T.o.m. italienska journalister, som annars är smått fanatiska Ferrari-fans och skriver sida upp och sida ner varje dag, tyckte att Scuderia hade gått för långt.

Även om, som man sa, spelade med helt öppna kort och att man kunde ju inte bara sitta still och inte göra något. Jag tycker synd om Massa som man tvingade att gå med på spektaklet. Brasilianaren vet att han är och förblir nr 2 och att inga protester hjälper.

Det är inte första gången som Ferrari ställer sig själv över alla andra.

Vem minns inte den ökända stallordern 2002 i Österrike när stallchefen och nuvarande Fia-presidenten Jean Todt ger Rubens Barrichello order om att släppa förbi Michael.

– Let Michael pass for the championship, löd ordern.

Stallorder var på den tiden inte tillåtet men det struntade man högaktningsfullt i. På prispallen knuffade en mycket generad Schumacher upp Barrichello högst upp men det hjälpte inte. Han blev utbuad och utvisslad efter konstens alla regler.

Ferrari fick saftiga böter som man glatt betalade. Schumi blev ju mästare ett par lopp senare.

Rubens Barrichelllo blev så trött att bli behandlad som en "slav" åt Michael Schumacher att han lämnade teamet ett år innan hans kontrakt gick ut.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista