Thomas Sivertsson och Torbjörn Klingvall. Foto: Robin Haldert / SCANPIX
handboll

Kort EM-laddning för handbollsdamerna

Torbjörn Klingvall: "Försöker vara grundliga"
2:37 min

Nya förbundskaptensparet Torbjörn Klingvall och Thomas Sivertsson får bara tre träningsmatcher på sig i helgen innan EM-truppen ska tas ut.

Det svenska damlandslaget i handboll har samlats i Bergen i Norge. Om exakt två veckor är det avkast i EM-slutspelet i Serbien där Sverige inleder mot Danmark och sedan också har Makedonien och Frankrike i den tuffa gruppen.

I helgen får dom tre träningsmatcher att se sitt lag. Dels mot värdnationen Norge men också EM-motståndarna Frankrike och Danmark. På måndag ska dom banta sin 20-mannatrupp till 16 spelare.

– Helt klart är att vi bara åker med två målvakter, säger Torbjörn Klingvall som imorgon också ska berätta för truppen vilka två-tre han tänker testa som högernior.

Efter att Anna-Maria Johansson slutat i landslaget (gravid) och Linn Larsson tagit time-out från handbollen, hade Klingvall tänkt prova unga Maria Adler i den positionen. Men Adler har tvingats tacka nej på grund av skada.

– Vi har våra tankar, men spelarna måste få veta först.

Efter turneringen i Norge får spelarna ett par lediga dagar innan återsamlingen i Skåne med den slutliga EM-truppen i mitten av nästa vecka. Söndag den 2 december reser truppen till Serbien och Nis.

Vid senaste EM, i Norge/Danmark, blev Sverige tvåa efter finalförlust  mot Norge.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sverigesradio.se

Sveriges EM-schema:

4/12 Sverige-Danmark 20.15
6/12 Sverige-Makedonien 18.15
8/12 Sverige-Frankrike 18.15.

De tre bästa lagen från gruppen går vidare till huvudrundan. Där ställs Sveriges grupp mot tre lag ur kvartetten Norge, Ukraina, Serbien och Tjeckien.

Semifinalerna spelas 15/12 och final och bronsmatch 16/12.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".