Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Haags nya mat ska ta henne till toppen

Anna Haag: ”Aprikoser är det bästa”
3:59 min

Efter två säsonger med mycket sjukdomar och svaga resultat har Anna Haag hittat en lösning. Maten. Den omlagda kosten ska ta henne tillbaka till världstoppen.

OS för två år sedan slutade med succé för Anna Haag. Med två silvermedaljer runt halsen reste hon hem. Vägen mot den absoluta världstoppen låg öppen.

Men någonting hände.

Formen var som bortblåst. De senaste åren har hon bara mäktat med en pallplats i världscupen. Förra säsongen var en femteplats bästa noteringen. 

Nu har Anna Haag hittat en lösning på problemet. Maten. Omlagd kost ska ta henne tillbaka till toppen.

– Jag har haft problem med magen. I februari hittade jag en lösning, sedan dess har jag mått bra. Om magen mår bra, mår kroppen bra. Sedan jag lade om kosten har jag hållt mig frisk.

Som ett led i Haags nya kosthållning har hon börjat jobba med en dietist.

– Jag är mer medveten om när och vad jag ska äta. Det jag äter ska bra nog. jag tycker att det är väldigt kul med mat, så att få input från en dietist är väldigt roligt.

Vad äter du inte numera?

– Jag äter inte produkter med mjölk i, eftersom jag inte tål det. Sen är jag känslig mot fruktos, så jag äter mycket mindre frukt nu. Det är den stora skillnaden mot förra året. Jag äter bara en liten mängd frukt nu. Jag kan äta en apelsin eller en banan. Och torkad aptikos. Det äter jag mycket. Torkad aprikos "is the shit".

Äter du mer nu, jämfört med tidigare?

– Jag äter fler måltider, men lite mindre. Sammanlagt blir det fem mål mat om dagen.

Radiosportens expert Torgny Mogren tycker att kosten är något väldigt individuellt.

– Man får själv känna sig för. Har man något man inte tål men inte vet om det fungerar ju ingenting. Tar man bort det blir det helt annorlunda. Det viktiga är att man gör något man tror på.

Bengt Skött
bengt.skott@sverigesradio.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".