Foto. Fredrik Sandberg / SCANPIX

"Rövbombning" på Friends Arena

Emil Svanberg, Friends: ”Det är olyckligt”
1:23 min

I somras kritiserade Friends landslaget efter den uppmärksammade "rövbombningen." Nu har det hänt igen - på Friends Arena.

Minns ni rubrikerna från i somras? Några landslagsspelare straffade målvakten Johan Wiland efter en lek på träning under EM med att "rövbomba" honom. Medier på plats snappade upp det hela. Drevet var igång. Antimobbningsorganisationen Friends hängde på, och fördömde landslagets lekar.

Nu har det hänt igen.

Den här gången i reklamsyfte. En reporter från en kvällstidning gör reklam för sitt nya webb-TV program genom att låta sig rövbombas av AIK-spelare. Kruxet - det sker på Friends Arena.

– Först och främst tycker vi inom Friends att idrott är något fantastiskt. Men det är viktigt att väga av och ta ansvar. Oavsett var det händer är det olyckligt. Sker det på en bakgård är det tråkigt. Att det sker på nationalarenan, som bär vårat namn, är jättetråkigt, säger Friends regionschef Emil Svanberg till P4 Radio Stockholm.  

Vad sänder det ut för signaler att göra så här?

– Vi brukar prata om förebilder, och hur de ska uppträda. Här pratar vi om spelare i ett framgångsrikt fotbollslag, de är verkligen förebilder. I sammanhanget är det ett skämt, kanske en gliring till en annan tidning, men det tar inte bort saken. Man har alltid ett ansvar.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".