NHL förhandlingar

Vill någon sida verkligen att hela säsongen ställs in?

Nu när båda sidorna säger sig ha lagt sitt slutbud på bordet men ingen överrenskommelse nåtts är frågan hur långt spelarna och klubbägarna är beredda att låta sina huvudförhandlare gå... Och eftersom båda sidorna redan förlorat pengar under lock-outen vill ingen ha gjort det i onödan. Men vill verkligen någon sida att hela säsongen ställs in ? 

Efter onsdagens möte sa såväl spelarfacket NHLPA som NHL att det inte kan gå längre än de nu gjort med sina respektive erbjudanden. Båda sidorna har också redan förlorat mycket pengar under den pågående lockouten och vill inte ha gjort det i onödan. 
 Facket presenterade på mötet ett mer långtgående förslag där flera av de ekonomiska frågor som NHL velat diskutera togs upp. Facket har gått med på att reglera spelarkontrakt i framtiden för att få bort de långa framtunga kontrakten som använts för att kringgå lönetaket . Men de vill inte riva upp de kontrakt som redan finns .

Och det  gör att det   fortfarande skiljer mycket pengar i hur de båda sidorna vill reglera vinstfördelningen- där båda sidor nu talar om 50/50 men med en garanti för nuvarande kontrakt utöver det. Facket vill ha 393 miljoner över fyra år i en sådan " make whole"  tilläggspott som ska se till att nuvarande kontrakt ska utbetalas. NHL erbjuder 211 miljoner.


Dessutom påverkar det nuvarande speluppehållet hur stora intäkterna blir den här säsongen och båda sidorna vill  gardera sig mot det.


 Det enda positiva i kommentarerna efter mötet var att parterna talar om att mötas igen, på fredag, och att inga omedelbara hot om nya inställda matcher yttrades. 


Huvudpersonerna Gary Bettman och Don Fehr har båda i tidigare förhandlingar ( Fehr i första hand med baseball)  visat sig vara tuffa och villiga att gå långt för att nå sina mål.  Frågan är nu möjligen hur långt de som de representerar är beredda att gå. Facket ska ha ett möte med sina medlemmar i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".