Charlotte Kalla. FOTO: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
längdskidor – världscupen

Mogren: "Tror mycket på Kalla i år"

2:34 min

På lördagen inleds världscupen i längdskidor i Gällivare. För Charlotte Kalla är VC-premiären en del i uppladdningen mot säsongens givna höjdpunkt: VM i Val di Fiemme.

– Jag tror mycket på Kalla i år. Jag hoppas hon har lärt sig av en del misstag hon gjorde. Jag är lite orolig för den här typen av uttalanden att man ska bygga muskler. Det har aldrig varit ett bra koncept, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

– Björgen gjorde samma misstag och det tog tid innan hon kom tillbaks, men som jag tycker det ser ut så har Kalla kommit tillbaks mycket snabbare.

Lördagens världscuppremiär körs näst intill på hemmaplan för svenskan. Gällivare där världscuppremiären tar plats ligger inte många mil från Kallas hemby Tärendö.

Redan för 4 år sen, när Charlotte Kalla var 21, vann hon just den här tävlingen mot all övrig världselit. I dag inleder hon en ny världscupsäsong i Gällivare. En säsong där höjdpunkten är självskriven för svenskan.

– Det här året är det VM i Val di Fiemme som lockar. Där kommer min favoritdistans 10 kilometer skejt att köras, säger Kalla.

Inför säsongen genomförde Charlotte Kalla en träningsperiod med sina norska konkurrenter. Något som gav viktiga lärdomar.

– Framför allt att dom tror stenhårt på det dom gör. Det tror jag är väldigt viktigt för att hålla kvaliteten på varje enskilt pass, och det kommer i slutändan göra att du lyckas.

Kanske är det en erfarenhet som kan hjälpa Kalla i VM i februari. Torgny Mogren tror Kalla chansen finns på 10 kilometer skejt på VM.

– Hon får det kämpigt. Johaug och Björgen har visat väldigt bra form, men en Charlotte Kalla i toppform som har en bra dag kan mycket väl knäcka dom, säger Mogren.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sr.se
Bengt Skött
bengt.skott@sr.se
Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista