längdskidor – världscupen

Hellner om Northug: "Vill slå varandra"

Marcus Hellner: ”Sprinten kommer lite grann i andra hand”
3:21 min

Marcus Hellner är utpräglad skejtspecialist. Det var i den stilen han avgjorde OS-guldloppet i skiathlon i Vancouver, och det är den stilen han inleder världscupsäsongen i Gällivare i dag.

Gällivare, platsen där Marcus Hellner har vunnit två premiärer förr, både för fyra år sedan och för två år sedan, står i dag som värd för säsongens VC-premiär.

Det handlar om 15 kilometer skejt på lördagen och stafett på söndagen.

En passande VC-inledning för Hellner som vi känner som en skejtspecialist. Trots stora framgångar i sprint, inte minst VM-guldet från Holmenkollen i Oslo, är det skejt som gäller helt och hållet fram till VM i Val di Fiemme.

– Det är 15 kilometer skejt som är mitt stora mål på VM, liksom stafetten och de lite längre distanserna. Sprinten kommer lite grann i andra hand. Det är inte säkert jag kör den på VM ens, säger Hellner.

Lutar det åt att du inte kör den?
– Ja, eftersom den ligger precis före de loppen jag verkligen satsar på. Hade den varit i slutet av VM hade det varit en annan sak.

Precis som inför fjolåret är Petter Northug inför säsongen den stora rivalen i Marcus Hellners ögon.

– Vi vill slå varandra och ingen vill vara sämre än den andre.

Åt vilken håll går relationen?
– Det är klart att vi kommer överens när det inte är skidåkning på schemat, men vi är två vinnarskallar som båda vill klara av det och det är en duell.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".