Foto: Scanpix

Mike Helber: "Alla ska ha råd att gå på match"

Mike Helber: "Måste skapa häftiga event"
4:00 min

Skapa bättre arrangemang runt matchen och ha olika biljettpriser beroende på vilket lag Linköping spelar mot. Det tror klubbdirektör Mike Helber är två sätt att vända den vikande publiktrenden.

Sju lag har tappat publik sedan förra säsongen. Linköping tillhör inte de som drabbats värst, men jobbar förstås ändå med att locka mer folk till arenan.

– Vi klubbar måste bli bättre att skapa en bra produkt i vår arena. Kanske inte just ishockeyn, den spelas som tidigare. Men vi måste hjälpa folk att spara tid, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

Med det menar han till exempel att en familj ska ha möjlighet att äta till ett rimligt pris i samband med evenemang och att man känner att man får en jättebra upplevelse i arenan.

– Den är samma för all verksamhet som jobbar med lösbiljettförsäljning. Man ser väldigt tydligt att folk inte köper abonnemang på samma sätt som tidigare. Det innebär att vi som klubbar måste lära oss att skapa häftiga event som människor tycker är värt att komma till, säger Mike Helber.

En sak som kan ha gjort att publiken tappar intresse är att det är för mycket matcher och för dyrt. Men det senare håller inte Helber med om.

– Till kvällens match har vi sittplatser för 100 kronor och ståplats för 40 kronor. Däremot kanske vi inte har fått ut prissättningen och skillnaderna från match till match. Vi måste skapa möjligheter så att alla känner att de har råd att komma på en match, säger Mike Helber.

Diferentierade priser är en annan sak Linköping tittar på. Med gästande lag som lockar mindre publik kan man kanske kan sänka priserna.

– Å andra sidan måste man ha klart för sig att det aldrig har varit fler som tittat på hockey, därhemma via tv, än idag. Det måste vi inom hockeyn ta till oss, många tittar på oss och det är häftigt, säger Mike Helber.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sverigesradio.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".