1 av 3
2012 Fansen plockar med sig stolar från Råsunda efter AIK-Napoli. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
2 av 3
AIK-spelare och -tränare tackar efter den sista på Råsunda stadion. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
3 av 3
Efter AIK-Napoli hölls en cermoni av supportergrupperna med kransnedläggning när nu sista matchen spelats på Råsunda. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
fotboll

Fansen tjuvstartade Råsunda-plundringen

Fotbollsfans dröjde sig kvar på Råsunda efter att den sista matchen där någonsin spelats klart. Bland annat ordnades en kransnedläggning, men det förekom även en del skadegörelse.

En större grupp fotbollsfans dröjde sig kvar sedan den sista matchen på Råsunda slutat på torsdagskvällen. Bland annat hölls en kransnedläggning, och spelare och ledare från AIK tackade fansen och arenan.

AIK-fansen får på söndag officiellt gå till Råsunda för att plocka med sig något från arenan - kanske en stol, en bit gräs eller en grind. Men många ville inte vänta till söndag, utan trotsade förbudet och började skruva loss stolarna redan på torsdagen.

Polisen gjorde inte mycket för att ingripa, utan lät folk ta med sig stolarna. Även nätet bakom målet på norra kortsidan började plockas ner och då fick de personerna förmaningar om att det skulle räknas som skadegörelse. När även kioskerna plundrades grep polisen in.

"Vi har ett antal anmälningar om skadegörelse och grov skadegörelse och ett antal gripna och omhändertagna. Exakt hur mycket det rör sig om har vi inte summerat ännu", säger Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolise, till TT.

Strax efter midnatt hade polisen tömt arenan.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Fakta Råsunda

Första matchen:  18 april 1937, AIK - Malmö FF (4-0).

Officiellt invigd: 17 maj 1937, Sverige England (0-4).

Sista matchen: 22 november 2012, AIK-Napoli (1-2).

Kapacitet: 37 285 åskådare.

Tidigare nationalarena för svenska herrlandslaget.

Hemmaarena för AIK.

Herrlandslaget och AIK flyttar till nyinvigda Friends Arena i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".