Marcus Hellner. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.
längdskidor

Hellner flög upp på andra plats

Norge var precis lika överlägsna i herrstafetten som de var i damstafetten på förmiddagen. Och de svenska herrarna kopierade de svenska damerna med en andraplats.

Marcus Hellner hade ett fantastiskt publikstöd på Hellner-stadion i Gällivare när han avgjorde herrarnas världscupsstafett på 4x7,5 kilometer.

Sprintexperten Emil Jönsson gjorde en väldigt bra första sträcka. Det var första gången någonsin som man körde den distansen i världscupsstafetten i stället för 4x10 kilometer.

– Det var hemskt, mycket värre än tio. Men jag är nöjd med min insats, sa Jönsson om sin insats när han växlade in som etta till Johan Olsson.

Men där tog det stopp för Sverige. Johan Olsson gick ut hårt på första slingan, men stumnade sen helt.

– Jag fick inget grepp i uppförsbackarna och då tar det bara 30 sekunder så kommer mjölksyran, sa han till Radiosporten.

Daniel Richardsson gick ut på tredje sträckan som nia, Norge hade vid det laget en rejäl ledning på upp emot 30 sekunder. Tyskland och Ryssland låg tvåa och trea, Richardsson kämpade upp sig till en fjärdeplats inför sista sträckan.

Där tog Marcus Hellner över och det var tydligt att det var pallplatsen som var målet. Det gick inte att göra något åt Norges ledning, men med 2,5 kilometer kvar hade Hellner andraplatsen.

Ryssland var med och slogs om andraplatsen på upploppet, men hemmaåkaren Hellner var andra man över mållinjen.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se

Världscupen herrar, stafett, 4x7,5 km (k/f)

1) Norge lag 1 (Eldar Rönning, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Röthe, Petter Northug) 1.01.59,3,
2) Sverige lag 1 (Emil Jönsson, Johan Olsson, Daniel Richardsson, Marcus Hellner) +6,4,
3) Ryssland lag 1 (Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexander Legkov, Ilja Tjernousov) +7,2,
4) Schweiz +8,2,
5) Kanada +8,9,
6) Tyskland +11,5,
7) Italien +33,4,
8) Frankrike +38,4,
9) Kazakstan lag 1 +52,1,
10) Finland lag 1 +56,4.

Övriga svenska placeringar
14) Sverige lag 2 (Lars Nelson, Jens Eriksson, Martin Johansson, Calle Halfvarsson) +1.31,5,
16) Sverige lag 3 (Fredrik Jonsson, Anders Södergren, Anders Jonsson, Markus Ottosson) +2.13,0, 18) Sverige lag 4 (Carl Quicklund, Anton Lindblad, Mikael Norberg, Anders Svanebo) +2.55,0.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista