Vettel värdig världsmästare? - Utan tvekan ja!

Brasiliens GP var den mest spännande final som körts på många år. Dramatik. Kaos. Rysare. Den hade allt under de 71 varven.

Är Sebastian Vettel är värdig världsmästare?

Utan tvekan ja.

Gerhard Berger, hans gamla stallchef hos Toro Rosso, sa en gång att Seb har en gammal rutinerad racerförares hjärna. Och det har han bevisat i de sista loppen.

Att köra upp sig till tredje efter att ha legat sist två gånger i Abu Dhabi gör inte en amatör.

Och det krävs en förare som är ett proffs ut i fingerspetsarna för att hålla nerverna under kontroll när allt ser ut att gå åt skogen. Och det redan i fjärde kurvan.

Bilen fick ett par rejäla smällar när Bruno Senna av någon underlig anledning fick för sig att försöka spela hjälte på hemmaplan och körde på Seb.

Både bottenplattan och avgassystemet blev skadade. På kommanodbryggan blir man nervös men inte Sebastian. Man säger bara till honom att något är fel men att man kan inte göra mycket åt det.

Vettel fortsätter och åker upp och ner i resultatlistan. Ibland mästare. Ibland förlorare.

Ledningen tar ett beslut som kunde kostat honom titeln. Man kallar in honom för att byta däck. Alonso stannar kvar ute. Ett par varv senare börjar det regna. Seb in igen, tappar flera platser. Spanjoren in behåller sin fjärde plats.

Såg ut som om Red Bull gjorde samma misstag som kostade Alonso och Ferrari titeln 2010 i finalen.

Sebastian bör också tacka Jenson Button för att han vann loppet och tog poäng från Alonso. När loppet började ledde tysken tabellen med 13 poäng. Efter de 71 varven hade den krympt till tre. Fernado Alonso var en stor förlorare och gratulerade sin överman. Men kunde inte låta bli att ge en känga åt ett par andra förare som förstörde loppen för honom i Belgien och Japan. Hade han kommit i mål i bägge hade vm kanske fått en annan utgång.

Jag lyfter på mössan för Kimi Räikkönen även om han höll på att köra vilse.

Iceman halkade av och körde in på den gamla banan för att, som han trodde, komma ut på banan igen. Men en låst grind stoppade honom. Tvärnit och han fick vända och köra tillbaka igen.

Att bli trea i vm efter två år paus och dessutom bli den ende förare som kört alla varven den här säsongen är en stor prestation.

Loppet var också det sista för en av sportens bästa förare.

Michael Schumacher.

Den sjufaldige mästaren gjorde comeback för tre år sedan men resultaten uteblev. Bara en tredje plats i Valencia, som han fick ärva när Vettel bröt.

Vad kommer han att göra i framtiden?

Njuta av fritiden och föda upp hästar på sin nyinköpta ranch i Texas.

Och någon form av comeback igen blir det inte. Bara ett par uppvisningstävlingar då och då för skoj skull.

Michael toppar de flesta rekordlistorna. Utom en. Flest antal körde lopp. Den leds av hans f.d. stallkamrat hos Ferrari Rubens Barrichello.

Schumi är inte populär överallt. I England gillar man legenden Ayrton Senna mer och några experter har röstat fram brasilianaren som formel 1 bästa förare någonsin.

Men ingen kommer att knäcka Michael Schumachers rekord på sju titlar.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista