1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
2 av 2

L-G Jansson: Så ska Brynäs ta sig ur krisen

6:53 min

Sjua i tabellen, fem raka matcher utan vinst. Och 8-1 förlust senast. Fjolårsmästarna Brynäs är under isen, men Radiosprtens expert L-G Jansson vet vad som krävs för att vända på den dystra trenden. 

Brynäs är i kris. Laget har inte vunnit på hemmais sedan i mitten av oktober, och har fem raka matcher utan seger i elitserien. I senaste omgången föll man tungt mot Luleå med hela 8-1. Vad har egentligen hänt med förra årets svenska mästare?

Radiosportens expert L-G Jansson har svaret.

 Det har nog smugit sig in ett mättnad i laget, även om de aldrig själva skulle erkänna det. Man ser att de inte tar de sista skridskoskäret och att de viker undan lite i närkamperna, säger han.

Men mättnad är inte det enda problemet, enligt L-G.

– Brynäs har tappat sin centrallinje. Laget har blivit lite ojämt. De har många lovande backar, men de är för orutinerade. Det tar tid att bli en bra elitserieback. Och så sviktar målvakterna. Robin Rahm har inte levererat.

Hur ska Brynäs göra för att ta sig ur krisen?

– Jag blir inte förvånad om man gör förändringar i lagdelarna. En del spelare som inte har levererat kan kanske må bra av en ny miljö.

– För att vända trenden behöver man enkla mål. Det får man genom hårt och hängivet arbete. Och Brynäs har inte varit hängivna framför målet - det är där man vinner matcherna.

Brynäs coach Tommy Jonsson kom in under förra årets som en oprövad tränare i elitseriesammanhang. Det slutade med succé. Men i år har han ifrågasatts betydligt mer.

– Det är vid dåliga resultat som en tränare prövas, och i fjol var Brynäs som ett självspelande piano. Det som händer i år är ett nytt scenario för Jonsson, och något han kan ta lärdom av inför framtiden.

Inför säsongen tappade Brynäs flera viktiga spelare - har man värvat för dåligt?

– Det går att diskutera. Men samtidigt saknar man flera viktiga spelare som är borta med skador. Framförallt backar. De nya man har, räcker inte till än, säger L-G Jansson.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Formtabell

Poäng under de sex senaste omgångarna:
14 Färjestad
13 Skellefteå
11 Växjö
10 Modo
10 AIK
9 HV 71
9  Luleå
9  Frölunda
7  Timrå
7  Rögle
6  Linköping
2  Brynäs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista