1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
radiosportens listiga julkalender

1 dec: Fem saker att inte sakna med Råsunda

Hela året har inneburit ett väldans tjat om att 2012 var året då nationalarenan Råsunda skulle gå i graven. Otaliga gånger har det varit en "sista-match" på Råsunda.

Sista allsvenska premiären. Sista derbyt. Sista landskampen. Sista gången Pelé fick berätta om hur kul det var att vinna VM på Råsunda. Sista allsvenska matchen. Sista gången Gefle gästade Råsunda. Sista tävlingsmatchen. Sista gången fansen fick komma in på arenan.

Till slut blev man lite trött på det hela.

Därför kan man undra varför jag väljer att ta det hela en vända till och ha Råsunda som tema i min julkalender-lista. Anlednignen är att jag vill väga upp all vurm med att peka på de negativa tingen med Sveriges nu före detta nationalarena i fotboll. Fem saker jag inte kommer att sakna med stället.

En sista lista om Råsunda. Jag lovar:

1. Den störande sladden

Att kommentera en match för Radiosportens räkning på Råsunda innebar inte bara en stor ära och en betydelsefull arbetsuppgift.

Det innebar också att man under hela matchen fick sitta och flytta nacken åt sidan likt en uggla för att åtminstone till viss del undvika den elsladd som hängde ner ungefär tio centimeter från dig.

Jag ska inte bara skylla mina insatser i Sportextra på dåligt synfält, brist på talang gör också sitt, men nog ska det allt bli väldigt skönt att kommentera landskamper där man faktiskt ordentligt kan se vad som försigår nere på planen.

2. Läktarmönstret

I en tid då nybyggda arenor satsar allt mer på att smycka sina läktarstolar med vackra färger och mönster hamnade Råsunda rejält på efterkälken.

Övre delen av huvudläktaren i den på 70-talet i Sverige så populära blandningen av röd, orange och blå. Det inte särskilt mäktiga "Råsunda" i skrift på nedre etage.

Och så kortsidan där det tillbyggda övre etaget av någon anledning ha schackmönster i röd och orange samt i mitten en Svenska Spel-logga mot grå bakgrund...  

Det här hade ju förstås inte varit något att störa sig på om Råsunda oftast haft fullsatta läktare, vilket ju inte var fallet. Samma sak lär gälla på nya Nationalarenan, därför känns det tryggt med betydligt snyggare stolar (mörkblå) på den arenan.

3. Den uråldriga tv-apparaten

Sådana här apparater stöter man sällan på nuförtiden, när plattskärmar är norm.

Radiosporten har dock inte hängt på denna tv-fluga utan har på Råsunda varit denna tv med uppskattat tillverkningsår 1983 trogen.

Av någon anledning, förmodligen eftersom teven är så skrymmande, är den placerad i hytten bredvid! Som om det inte var tillräckligt svårt att uppfatta den grumliga bilden ens på nära håll...

4. Stängslet

Här kanske jag riskerar bakläxa om det skulle bli så att publiken på Nationalarenan inte kan hantera det faktum att det där, till skillnad från Råsunda, inte kommer att finnas stängsel mellan planen och kortsideläktarna.

Stängsel är bra till att hänga flaggor och banderoller på samt för hejaklacksledare att hänga på när de ska elda igång en ramsa.

Men det förstör också en del av inramingen kring en fotbollsmatch. Hoppas att det funkar utan!

5. Den obehagliga fläcken

Den här obehagliga fläcken på den i övrigt heller inte så fräscha heltäckningsmattan (!) i kommentatorshytten på Råsunda har alltid skrämt mig.

Vill man ens veta vad det är för vätska som en gång landat på golvet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".