Lyons Lotta Schelin. Foto: Philippe Desmazes/Scanpix.

Analys: Nit-Lott(a) för Malmö

Richard Henriksson: ”Lyon vinner för tredje året i rad”
7:26 min

Franskt motstånd för båda svenska lagen. Men där slutar likheterna. För Göteborg är det en mycket bra lottning att ställas mot Juvisy. Men Malmö har tyvärr tuffast möjliga motstånd i regerande mästarna Lyon.

Ett Göteborg som den här säsongen inte visade samma klass som 2011 och var hela 17 poäng efter svenska mästarna Tyresö kommer att få svårt att rå på de allra bästa i den här turneringen. Men inte heller Juvisy tillhör de starkare spelartrupperna.

I den franska ligan ligger man på fjärde plats och i åttondelsfinalen hade man stora problem med norska Stabaek, 0-0 på bortaplan i första matchen och sedan underläge i returen hemma som man till slut vände och vann.

För Göteborg är det ett stort plus att man lyckats värva till sig Marie Hammarström vars internationella rutin kan betyda mycket i ett sådant här möte. Den självklara nyckelspelaren är förstås ändå Christen Press, hennes målfarlighet kan bli avgörande här.

Vad gäller Malmös chanser mot Lyon ser det tufft ut. De dubbla regerande mästarna är Europas klart bästa lag och den motståndare alla ville undvika i den här fria lottningen. Det som främst slår en vad gäller det franska superlaget är den otroliga bredd man har i sin spelartrupp.

Lotta Schelin är en av världens bästa forwards men ändå sticker hon inte ut i Lyons kollektiv som inte har någon svag position på planen.

Nu ska vi inte glömma att även Malmö har ett bra lag, och om inte än komplett startelva så flera spelare av världsklass. Anja Mittag var i mitt tycke allsvenskans bästa spelare den gångna säsongen och det är förstås ett plus om man får tillbaka Therese Sjögran i gammal fin form.

Malmö känns dock svårbedömda med tanke på att man har en ny huvudtränare i Jonas Eidevall, tidigare assisterande till Peter Moberg. Har Eidevall nya tankar kring laget, nya idéer han vill införa? En tuff situation att i så fall göra det i första tävlingsmatcherna mot Lyon.

Något båda de svenska lagen har som ett gemensamt minus är förstås också att kvartsfinalerna spelas i mars, alltså innan den svenska säsongen startar. Göteborg och Malmö kommer förstås att försöka vända det till något positivt: ”Vi kommer utvilade och utan slitage” inför sina möten, men jag tror inte att det är en tillfällighet att till exempel Malmö i båda matcherna mot Frankfurt kroknade helt mot slutet och släppte in mål.

Champions league-lottningen

1. Juvisy Essonne - Göteborg
2. Lyon - Malmö
 
3. Arsenal - Torres
4. Wolfsburg-Rossiyanka

Vinnarna 1 och 2 möts i den ena semifinalen, vinnarna i 3 och 4 möts i den andra.

Matchkalender:
Kvartsfinaler: 20/21 & 27/28 mars
Semifinaler: 13/14 & 20/21 april
Final (Stamford Bridge): 23 maj

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".