Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Skidskytte

Ferry: "Alltid försakat tekniken"

3:14 min

Fjolårssäsongen var den kollektivt sett bästa någonsin för svenska skidskytte-herrar i världscupen med tre man i topp-15.

Men Carl-Johan Bergman, Björn Ferry och Fredrik Lindström fortsätter söka nya sätt att utvecklas - för att bli ännu bättre och man gör det gärna tillsammans.

Bergman var fjolårets bäste svensk med två VM-medaljer och en total sjätteplats i Världscupen. Han har fokuserat på att utveckla sin skidåkningsteknik.

– Jag försöker använda min taniga överkropp. Men det är en teknikbit. Har man åkt på samma sätt i tjugå år så är det ganska svårt att byta men det går, säger Carl-Johan Bergman.

Bergman är inte ensam om att tänka mer teknik. Det har blivit en självklar förändring sen tidigare dam-fokuserade tränaren Marko Laaksonen även tagit sig an de svenska herrarna.

Enligt Björn Ferry så har Laaksonen inneburit det slutliga avskedet till Wolfgang Pichlers upplägg, som länge präglade landslaget.

– Det är mer fokus på teknik nu. Det är roligt för det är något jag alltid försakat, säger Björn Ferry.

Ferry och Bergman fyller båda 35 nästa år. Fredrik Lindström är framtidsmannen. Och han kan redan som 23-åring utvecklas av tränare Laaksonens idéer.

– Jag har analyserat min åkning tillsammans med Marko och jag har sett att det finns chans att bli bättre där, säger Fredrik Lindström. 

Susanna Andrén
susanna.andren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista