Foto: Leif R Jansson/ SCANPIX
Basket

Svenska förluster i Euro Challenge-turneringen

Lettländska Ventspils besegrade Norrköping Dolphins och har med det säkrat avancemang i turneringen. Två svenska lag och ett finländskt gör upp om andraplatsen.

Tamperen Pyrintö - Södertälje Kings 73-65

Dino Pita inledde matchen med att skjuta i en trea direkt och det skulle bli fler. Efter drygt tre minuter upphörde uppdateringen men att det stod 38-26 i paus är fakta. Redan då var det finländska laget överlägset i returtagningen - 24 mot 13.

I den tredje perioden fick Kings hopp genom att Dino Pita sköt i tre stycken treor på kort tid men fick sin tredje foul med 2.05 kvar av quartern.

I upptakten av fjärde var det Kenneth Simms som tog Kings till ledning genom tre raka tvåor - bland annat en dunk. Men med 5.41 kvar hade Kings redan samlat på sig lagfoul och det gjorde det hela svårare förstås. Dino Pita byttes in och gav Kings nytt hopp och underläge med bara en poäng - 65-64.

Därefter gjorde hemalaget 8-1 och tog sin första vinst. Tamerforslaget van till slut överlägset när det gällde returerna - 44-24. Lamonte Ullmer i det finländska laget var matchens bäste poängplocklare med 24.

Dino Pita bäst av södertäljespelarna.

Norrköping Dolphins - Ventspils 51-69

Ventspils fjärde raka betyder att letterna säkrat vidare spel i turneringen. Anton Saks inledde med att skjuta i en trea för Dolphins och satte en till innan den första quartern var över och då ledde Dolphins med 15-12.

I den andra gjorde Ventspils ett 13-2-ryck och kunde gå till halvtidsledning med 28-26. James Hughes inledde den andra halvleken med att kvittera till 28 lika men sedan gick tåget och Ventspils hade 49-32 inför avslutningen.

Då kom ett 11-2 ryck och matchen definitivt körd förstås. Den sista perioden slutade med de kusliga siffrorna 8-21.

Dolphins hade en skral skottprocent - bara knappt 28% att jämföra med Ventspils som sköt 47%.

Den offieciella statistiken hade en dubbel-dubbel på hemmaspelaren Dee Ayuba med 10 poäng och tio returer.

Kenneth Range
randiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista