friidrott

"Längdhoppsbanan i Globen är för studsig"

3:39 min

Michel Tornéus är världstvåa i längdhopp i vinter och siktar på seger i galan i Globen. Men det blir svårt att hoppa långt på de uppbyggda banorna.

I Globen hoppas jag på en seger. Jag har vunnit två år i rad. Jag behöver hitta den sköna känslan inför EM i Göteborg. Kan jag bygga på från det i Norrlöping vore det fantastiskt.

I Norrköping hoppade Michel Tornéus 8.15, personligt rekord och det näst längsta i världen i vinter.

Betydligt mycket längre än tidigare i vinter. Och här är förklaringen:

– Jag träffade plankan. Men tävlingen innan tyckte jag också var väldigt bra, jag hade några bra hopp då men det blev kryss. Men jag fick med mig farten bra i Norrköping och det är något vi tränat på mycket i vinter.

Han har haft många övertramp den här vintern, ansatsen har inte stämt.

– Jag tänker inte så mycket på det. Nu handlar det om att hitta känslan. Utomhussäsongen 2012 var precis likadan, med många kryss innan jag började hitta rätt. Hittar jag känslan så kommer det naturligt, säger han.

Vad är det för känsla du vill hitta?

– Det är svårt att förklara, men det är känslan att kunna trycka på och att det går fort utan att jag tar i.

Men banan i Globen är speciell. Den är inte som en vanlig friidrottsbana, eftersom den bara är tillfällig.

– Just Globen är svår. Det gäller att kunna slappna av, man kan inte stressa. Man studsar lite väl mycket, tycker Michel Tornéus.

Men det var bara några dagar sen som han hoppade 8.15. Han vill sitta ner under intervjun för att inte bli stel i vaderna.

– Efter en sådan urladdning blir man alltid trött, så jag har tagit det lugnt i två dagar. Nu har man kommit till den fasen när kroppen kan maxprestera, men sen måste den vila direkt efter. Orken finns inte för att springa intervaller. Nu är motorn topptrimmad... Eller ja, det var en konstig jämförelse, jag vet, säger han och skrattar.