fotboll - champions league

Skrällen: Milan spelade ut blekt Barcelona

6:39 min

Milan kan vara på väg mot en superskräll i Champions league-fotbollen. Man besegrade storfavoriten Barcelona hemm San Siro med 2-0, och har ett utmärkt lägeinför returen. Galatasaray och Schalke spelade samtidigt 1-1.

De möttes i kvartsfinal i Champions League förra året. Då vann Barcelona totalt mot Milan, efter 0-0 i Italien och 3-1-seger hemma. På onsdagen såg det ut att kunna börja på samma sätt, när deras dubbelmöte i åttondelen i årets turnering inleddes.

Milan spelade ett välorganiserat försvarsspel. Barcelona hade bollen, men Milan stack upp i kontringar. Utan att det blev riktigt farligt.

Men i andra halvlek fick Milan en frispark, och efter lite studsar gick bollen till Kevin-Prince Boateng som sköt i 1-0 inför ett jublande fullsatt San Siro.

Och efter ett läckert anfall, inte minst via en jongleringsframspelning från Stephan El Shaarawy, gjorde Sulley Muntari 2-0.

– Det var en matchbild, inte bara ett resultat, som var en total överraskning för de flesta tror jag, även för Milan-laget. Milan gör en insats i den här matchen mot Barcelona som är närmast 100 procentig vad gäller potentialen som finns i det här laget, säger Richard Henriksson, Radiosportens fotbollsexpert.

– På 90 minuter så skapar Barcelona egentligen ingen riktig farlig målchans. Det är inte ofta man säger det om det här laget.

Barcelonas största stjärna Lionel Messi hade inte någon bra kväll, och lyckades inte med egentligen något av det han företog sig.

– Lionel Messi är förmodligen sämst på plan i den här matchen. Det måste vara ett långt tag sedan man sagt det, säger Richard Henriksson.

Returen spelas 12 mars, och läget är prekärt för Barcelona som ju inte lyckades göra något av de i sammanhangen så viktiga målen på bortaplan.

– Det vore en jättekräll om Barcelona åkte ur redan i åttondelsfinalen, säger Richard Henriksson.

I kvällens andra match rivstartade Galatasaray. Burak Yilmaz gav hemmalaget ledningen med ett klassmål mot Schalke på ett kokande Turk Telekom-stadion. Yilmaz klackade bollen över Schalkekaptenen Benedikt Höwedes, drog till och såg bollen flyga i nät tolv minuter in i matchen.

Men stämningen dämpades, i den första halvlekens sista minut kvitterade Schalkes Jermaine Jones.

Galatasaray tryckte framåt i slutet. Men 1-1 stod sig.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se