pistorius-fallet

Utredaren i Pistorius-fallet byts ut - är själv misstänkt för mord

Den sydafrikanska polisen har beslutat att byta ut huvudutredaren mordutredningen mot friidrottsstjärnan Oscar Pistorius, sedan det framkommit att utredaren själv är misstänkt för mordförsök.

Förhandlingarna om huruvida den mordmisstänkte friidrottsstjärnan Oscar Pistorius ska släppas fri mot borgen i väntan på rättegång sköts upp.

Något beslut i borgensfrågan har inte fattats under dagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP, och förhandlingarna kommer att återupptas på fredagen.

– Han sköt fyra skott, inte ett skott. Det enda skälet till skjuta fyra skott är att avsikten är att döda, argumenterade åklagaren i förhandlingen mot stjärnidrottaren innan den avslutades för dagen.

På torsdagen kom också uppgifter som sa att polisens utredare Hilton Botha skulle stängas av från fallet då han själv står under utredning för mordförsök.

Detta förnekades först av den sydafrikanska polisen, men bekräftades senare. Den nye utredare, Vinesh Moonoo, ska enligt en talesperson för polisen vara en av Sydafrikas bästa.

Hilton Botha ska ställas inför rätta i maj. Enligt den sydafrikanska nyhetsbyrån SAPA sköt Botha 2009 mot en minibuss sedan den inte stannat på hans order.

Under onsdagens korsförhör i förhandlingarna mot Oscar Pistorius fick Botha medge flera misstag i utredningen mot friidrottaren, som att han inte bar skydd när han gick in på brottsplatsen. Han fick också korrigera sina egna uppgifter om på vilket avstånd ett vittne befann sig från Pistorius hem.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se