fotboll

Misstänkt i global spelhärva gripen

En av de huvudmisstänkta i den stora globala härvan kring uppgjorda matcher inom fotboll har gripits i Italien. Han misstänks för att ha varit delaktig i att riggat matcher i bland annat de italienska ligorna.

Det var polisen i Singapore som tipsade Interpol om att den misstänkte mannen var på väg och han greps av italiensk polis på flygplatsen i Milano när han klev av planet på torsdagsmorgonen.

I Italien började man utreda uppgjorda matcher för två år sedan, i den lilla staden Cremona, där klublaget Cremonese harvar längre ner i det italienska seriesystemet.

Det började mysitiskt - flera spelare i Cremonese insjuknade plötsligt efter en match. Det visade det sig att det blivit ilurade lugnade medel för att spela sämre.

En lokal åklagare fick det på sitt bord och sedan växte utredningen snabbt - idag finns misstankar om att mer än hundra matcher i Italien har riggats, över 50 personer har gripits, många fler är misstänkta och eftersökta.

Det som sker i Cremona är en del av den stora utredning som samordnas av Europol. 680 matcher misstänks vara uppgjorda, det handlar om allt från VM-kval till Champions League.

Den avgjort mest misstänkte i skandalen är fortfarande på fri fot. Han har bott just i Singapore, varifrån den nu gripne mannen kom flygande. Nu blir det förhör med den väntande lokale åklagaren i Cremona.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sverigesradio.se