friidrott

Miro Zalar: "Svenska rekordet kommer att ryka"

1:48 min

Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar är övertygad om att Abeba Aregawi kommer att slå Maria Akrakas 21 år gamla rekord på 1500 meter på kvällens friidrottsgalan i Globen.

Det finns många saker att se fram emot i Globen. Michel Tornéus är en av dem som Miro Zalar tror kan få till fina resultat.

– Han har ju hoppat bra här förut och jag hoppas att han går för det svenska rekordet. Om han slår det är han absolut en av favoriterna i inomhus-EM i mars.

Annars är det en svensk sprinter som just nu är namnet på allas läppar, 15-åriga Irene Ekeleund som satte svenskt rekord på 200 meter på SM.

– Hon kommer inte kunna konkurrera med världseliten på 60 meter. Det som är imponerande är att hon kan springa fort på 200 trots att hennes tider på 60 inte är jättebra.

– Det är knappt någon i världen som sprungit så snabbt som hon har gjort så tidigt.

Stavhopparen Angelica Bengtsson fick även hon hela världens blickar på sig som junior, men har haft det något svårare att hitta de höga höjderna på stora seniormästerskap.

Hon har flyttat till Frankrike och skaffat en ny tränare och talade på en presskonferens inför galan om att hon nu fokuserar på en annan teknik.

– Jag är väldigt glad att hon fortfarande inte har blivit nedstämd, för hon jagar alltid resultat och är aldrig nöjd. Hon kommer att få betalt för det jobbet hon gjort, på lång sikt kommer det här bli riktigt bra.

400-meterslöparen Moa Hjelmer är ett av affischnamnen för tävlingen i Globen. Enligt Zalar är hon inte en särskilt bra inomhuslöpare.

– Men jag räknar med att hon kommer att slå säsongsrekord ikväll.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se