friidrott

Aregawi nära världsrekordet i debuten

0:35 min

Abeba Aregawi slog till med ett kanonlopp i sin tävlingsdebut för Sverige. Efter en våldsam spurt var hon bara hundradelar från nytt världsrekord.

Abeba Aregawi bjöd på en riktig rekordslakt i Globen i kväll. Maria Akrakas 21 år gamla svenska inomhusrekord 4.07,74 från 1992 rök när Aregawi sprang 1500 på 3.58,43. En tid som bara var 12 hundradelar från världsrekordet.

22-åriga Aregawis tidgare landsmaninna, Etiopiskan Axumawit Embaye slutade tvåa på tiden 4.09,11. Slagen med över tio sekunder.

Abeba Aregawi fick klartecken att tävla för Sverige så sent som i december. Redan nästa helg kan första mästerskapsmedaljen komma.

Aregawi, som tävlar för Hammarby, slog igenom på 1 500 meter i fjol, då hon bland annat vann Diamond League-serien och var snabbast i världen utomhus på distansen med sina 3.56,54.

Nu är Aregawi storfavorit till guldet, när EM avgörs i Scandinavium i Göteborg i slutet av nästa vecka. Det blir samtidigt hennes första uppdrag i den svenska landslagsdressen. Vid OS i London, där 22-åringen blev femma, var det fortfarande födelselandet Etiopien som gällde.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se