Oscar Pistorius släpps mot borgen

0:47 min

Efter nästan en och en halv timmes utläggning berättade domaren att den mordmisstänkte friidrottaren Oscar Pistorius släpps mot borgen i väntan på rättegång.

Domaren Desmond Nair pratade i nästan en och en halv timme innan han meddelade sitt beslut.

Nair återberättade vad som sagts i rättssalen under veckan, förklarat vad borgen innebär, samt tagit upp de bevis som utredaren Hilton Botha lade fram i onsdags.

Domaren menade att det inte finns någon flyktrisk och att han inte trodde att Pistorius är våldsbenägen.

Borgensumman är satt till 1 miljon sydafrikanska rand (cirka 700 000 kronor). Av det behöver 100 000 rand betalas innan han släpps.

Rättegången ska inledas 4 juni.

Pistorius försvarsadvokat Barry Roux menar i stället att Pistorius är alltför känd för att kunna fly, och att hans proteser drar till sig uppmärksamhet vilket gör att det inte finns någon flyktrisk.

– Det är omöjligt för Oscar Pistorius att försvinna, sa Roux i rätten under fredagsmorgonen.

Den sydafrikanske friidrottsstjärnan Oscar Pistorius, även känd som "Blade runner", är misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp med fyra skott.

Pistorius nekar till mord och försvaret menar att han sköt henne av misstag, medan åkklagaren vill åtala honom för överlagt mord.

Oscar Pistorius har tagit sex stycken guld i Paralympics och blev i somras första benamputerade att delta i ett OS när han sprang 400 meter i London.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se