Marcus Hellner: "Liknade hockey"

1:40 min

Schweizaren Dario Cologna stod för ett fantastiskt ryck i en av de sista backarna och avgjorde ett märkligt skiathlonlopp. Marcus Hellner fick nöja sig med åttonde plats.  

Cologna tog med det sitt första VM-guld i karriären. Efter Cologna kom tre norrmän med Martin Johnsrud Sundby och Sjur Röthe på silver- och bronsplats. Petter Northug spurtade hårt men fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Åkarna var samlade under i stort sett hela loppet, som var av det märkligare slaget. Tempot var stundtals mycket lågt, och täten bestod länge av ett trettiotal herrar. Men i sista backen satte alltså Cologna in stöten, och det räckte till guld.  

Martin Johnsrud Sundby fick en stor lucka efter skidbytet, och ledde ett tag med närmare 20 sekunder. Norrmannen fångades dock in av klungan.

Bäste svenskt blev Calle Halfvarsson på sjunde plats. Marcus Hellner var med i toppen men slutade åtta. Daniel Richardsson blev 18:e och Anders Södergren slutade på plats 19.

– Det var ett tufft lopp, ett ojämnt lopp. Jag är nöjd med att var topp tio, men lite missnöjd med att jag inte provade att gå tidigare. I sista backen insåg jag att jag inte skulle kunna få en pallplats, säger Halfvarsson till Radiosporten.

Hellner tyckte att loppet mer liknande hockey, än skidåkning.

– Det var ett jättekonsitgt lopp. Folk som stod på varandras skidor och folk som föll. Stimmigt och ryckigt, med tacklingar och allt. Man undrade om det var ett skämt, säger han.

Vad tycker du om din egen insats?

– Det var en okej placering, men det är medaljerna som räknas. Jag hade inte det som krävdes idag, och det är synd.

– Men jag fick ändå ett rätt positivt besked inför de andra loppen.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Roger Burman
roger.burman@sverigesradio.se