Sverige ligger långt efter Finland

Två F1-tester körda utan några större sensationer. De gamla vanliga stallen i topp. Red Bull, McLaren och Ferrari. Lite överaskande var dock att Kimi Räikkönen, Lotus, toppade tabellen en gång och Mercedes-duon Nico Rosberg och Lewis Hamilton ett par.

Även om teamen inte visat hur bra bilarna är är det dock en liten fingervisning om styrkeförhållandet. Och det pekar på att det inte blir några stora ändringar i rangordningen.

Några större regeländringar är det inte den här säsongen. Knappast synliga på chassit utan mer under. Så de nya bilarna är egentligen bara uppdateringar och i så fall har Red Bull kanske en stor fördel. Med Sebastian Vettel vann man ju bägge titlarna 2012. Men de andra har självklart finslipat och rättat till de problem man hade i fjol.

Finländaren Heikki Kovalainen fick inte stanna kvar hos Caterham men en annan förare från vårt östliga broderland har gjort entré. Valtteri  Bota som ersätter Bruno Senna hos Williams.

Vi är bättre än Finland i många sporter men ligger långt efter när det gäller racerförare.

Varför? Ingen aning.

Än finns det hopp för vi har ett gäng i de lägre serierna.

Marcus Ericsson fortsätter i gp2. Men om han skall kunna ta klivet upp måste han titeln i år. Det är utan diskussion hans sista chans. Jag tror att han är väl medveten om det. Kommer inte att bli lätt för hans konkurrenter har samma mål. Och de är inga duvungar. Tvärtom. Kör stenhårt och ibland lite väl tufft.

Jimmy Eriksson kör också en mycket hård serie. GP3. Han har en stor chans att presentera sig för sju tävlingar körs tillsammans med f1.

Felix Rosenqvist kör em serien FIA f3. Tittar man på startlistan ser det ut att också vara rena rama getingboet.

Junioren i gänget är Gustav Malja som också kommer att köra internationellt. Formel Renault 2.0 europacupen.

Och det vore ju synd och skam om åtminstone inte minst en av dem tar sig upp till formel 1.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se